Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Elvis Costello – Less Than Zero

Elvis Costello - Less Than Zero

Elvis Costello
Less Than Zero

[Stiff, 1977]

I NOVEMBER 1977 skulle Sex Pistols ha uppträtt i »Saturday Night Live«, men i sista stund fick Elvis Costello ta deras plats. Efter att ha kört »Watching the Detectives« — hans fjärde singel det året och den första som tagit sig inpå några listor — började han på »Less Than Zero«. Efter bara ett par takter slutade han tvärt. Med en djup suck vände han sig mot bandet och sade »There’s no reason to do this song. Let’s do ‘Radio, Radio’ instead«.

Förklaringen var enkel. I USA förstod ingen att den »Mr Oswald with a swastika tattoo« som Costello sjöng om var Sir Oswald Mosley, engelsk fascistledare på trettiotalet. I stället trodde folk att han sjöng om Lee Harvey och att texten var en anklagelse mot amerikanska högerkrafter för att ha beordrat mordet på John F. Kennedy.

Över huvud taget verkar Costello alltid ha haft ett kluvet förhållande till »Less Than Zero«. Dels var han missnöjd med den något taniga produktionen (en något annorlunda version dök upp redan på samlingen »A Bunch of Stiffs« i april 1977 och på debutalbumet »My Aim Is True«, som gjordes klart bara månaden därpå, är den ommixad igen), dels ger han förmodligen låten skulden för att han med den som debutsingel för evigt stämplades som »arg, ung man«.

Men »Less Than Zero« är inget att skämmas för — tvärtom. Den visade på en egen väg mellan pop och punk och på en ambitionsnivå som var oändligt högre än vad de flesta omkring honom hade. Inte minst folket på Stiff. När Stiffs samlingsdubbel »A Hard Nights Day« kom häromåret var det två saker som slog mig: dels att jag ägde eller ägt nästan samtliga låtar som var med, dels att det knappt var något mer än Costello och Nick Lowe som fortfarande gick att lyssna på. Att de är de enda två ur det gänget som fortfarande gör musik som känns relevant är naturligtvis ingen slump. Devisen »Elvis is king« på Costellos debutalbum syftade ju inte precis på King Kurt.


Martin Jönsson

Filed under: Martin Jönsson, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] I’m Stranded 5. Devo – Jocko Homo/Mongoloid 6. The Only Ones – Lovers of Today 7. Elvis Costello – Less Than Zero 8. Metal Urbain – Paris Maquis 9. Buzzcocks – Spiral Scratch EP 10. Subway Sect – […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: