Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8:2] Album: SOUL ASCENDANTS – Variations

SOUL ASCENDANTS

Variations

Nuphonic/import

Jag som trodde Basement Jaxx hade tagit kål på de här killarna. De här skivsamlande männen med alfabetiskt katalogiserade samlingar med brasiliansk skäggfusion som envisas med att göra skivor med urvattnade versioner av skäggfusion som ju var skäggfusion redan från början.

Jag trodde att Basement Jaxx hade visat världen att det gick att göra musik som skapar glädjefnatt på dansgolvet, utan att behöva ta till så enkla knep som Fatboy Slim.

Men det kanske är att dra all brittisk dansmusik över en kam.

I takt med att den generation klubbkids som upptäckte housemusiken i slutet av åttiotalet fyllt trettio och att de som skapar musiken ofta närmar sig fyrtio har klubbmusiken till slut blivit vuxen och har i Todd Terry eller Derrick May sedan länge sina egna motsvarigheter till punkgenerationens paul wellrar och joe strummrar.

Jag vet inte hur gamla medlemmarna i Soul Ascendants är. Men en av dem, Tim Hutton, var en gång i tiden löst knuten till anarkokollektivet Crass. Och det var någon gång i början av åttiotalet. Soul Ascendants andra medlem är, förmodar jag, mer visionär än musiker. Han kallas Nick The Record och är, som namnet kanske antyder, en av de där fanatiska skivsamlarna jag var inne på tidigare. Och som Soul Ascendants släppte de förra året två singlar för Nuphonic — »Tribute« och »Rise«. Den första var en i raden av alla hyllningar till den nyligen bortgångne Fela Kuti, den andra behöll afrofunkens beat men flätade ihop det med latinoklingande gitarrer. Båda spelades varenda söndag på New York-klubbar som Body & Soul och Shelter.

Deras debutalbum rör sig i samma musikaliska trakter som Joe Claussells Spiritual Life-etikett. Det är afrikansk house och amerikansk afrofunk. Men Soul Ascendants är råare, hårdare och har hela tiden närmare till just funk än till Claussells fusion och skybar-jazz.

Förmodligen är det tack vare Tim Huttons bakgrund i olyssningsbara Crass som det faktiskt låter så rått. Möjligen i kombination med att Nick The Record alltid drömt om att få göra ett album lika smutsigt fonky som de Fela-album han älskar, men fortfarande inte är säker på om han ska ställa under Feller K hemma i skivhyllan.

Soul Ascendants »Variations« ekar av funkmassivet Mandrill och deras oändliga trombonsolon, av The Blackbyrds tidiga album och den legendariska trummisen Tony Allen från Felas band Africa ’70 medverkar på två låtar.

Fast det är inte så mycket som överraskar, det mesta är funktionella afrofunkgrooves som utpytsade en och en kommer att göra sig alldeles utmärkt en sen kväll i högtalarna nere i din favoritbar. Men knappast någon annanstans.

Det är vid de få tillfällen då de faktiskt lämnar Mandrill och Fela ifred som Soul Ascendants är som allra bäst. »The String Thing« är en riktig toppdiscorökare med en stråksektion som marscherar in och tar över hela klubben.

Det är sublimt arrangerat och »The String Thing« påminner om stallkamraterna Faze Actions klassiska »In the Trees« och om några av före detta Ten City-medlemmen Byron Burkes mest lyckade solosinglar. Och »Celebrate« är oemotståndligt vacker deep house.

De är märkligt nog bäst när de inte låter som jag tror att Soul Ascendants egentligen vill låta. När de gör sin grej och bara funkar på kommer jag ofta att tänka på Pigbag, om någon nu minns dem. Och vem som längtat efter ett progressivt och skivsamlande Pigbag har jag ingen aning, men här är dom. Och det värsta är att de är ett ganska bra skivsamlande Pigbag.

Andres Lokko

Filed under: Album vol 2 #8, Andres Lokko, Betyg 06, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: