Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8:2] Album: SNOOP DOGG – Top Dogg

SNOOP DOGG

Top Dogg

No Limit/Virgin

Fähunden har blivit gammal. Ögonen har inte samma ondskefulla lyster som förr, huvudet gungar långsamt till G-funkbasen och på omslaget till hans fjärde album kan jag svära på att jag ser grå hårstrån i hans skägg. Rösten har han i alla fall kvar. Så fort Snoop öppnar munnen blir jag alldeles paralyserad. Inte ens hans allra lamaste rhymes — om thugs, hoes och stordåd i Compton för tusen år sedan — får mig att sluta lyssna. Han låter fortfarande som den skönaste killen i stan.

»Top Dogg« saknar ändå kaxigheten som räddade den ojämna No Limit-debuten »Da Game Is to Be Sold, Not to Be Told«. Låtarna är nedlusade av Master P:s mindre begåvade bröder C-Murder och Silkk The Shocker. När den senare delar micken med Snoop i »Gangsta Ride« (en väldigt trött historia om gangbanging) börjar man tvivla på att Snoop någonsin kommer att göra något som ens är i närheten av hans första och största rhymes på Dr. Dres »The Chronic«.

Lustigt nog är det just Dre som producerat de två bästa låtarna på »Top Dogg«. Han verkar ha fått en kreativ kick av Eminems skiva (trots att han bara producerade tre av låtarna på den) och när han låter Snoop rappa över dov bas och countrygitarr i »Buck ‘Em« är allt skitbra. Horrorcoriga »B Please«, där Snoop får hjälp av Xzibit, är inte heller så pjåkig.

Av de övriga låtarna är bara den soulpoppiga »Trust Me« något att ha. Inte ens Tony Toni Tone-croonern Raphael Saadiq presterar något mer än dussin-soul i »Somethin’ Bout Yo Bidness«. Och allra dummast är nog »G Bedtime Stories«, en cover av Slick Ricks »Bedtime Stories«, som saggar ihop lika snabbt som Biz Markie-covern »Vapors« på »Tha Doggfather«.

Snoop känns inte mycket fräschare än sin gästartist Dolemite, en 61-årig snuskhummer som var Richard Pryors värste konkurrent på sjuttiotalet, och som på »Top Dogg« drar några oneliners om att han ska måla vita huset svart och legalisera marijuana och prostitution. »Sell your pussy girls! Sell your pussy!« skriker han.

Snoop borde krypa tillbaka in i hundkojan och fundera på vart funken tog vägen.

Fredrik Strage

Filed under: Album vol 2 #8, Betyg 04, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: