Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8:2] Album: STEPHEN PRINA – Push Comes to Love

STEPHEN PRINA

Push Comes to Love

Drag City/import

Los Angeles-sonen Stephen Prina är till vardags lärare på Art Center College of Pasadena och hans installationer och musikexperiment har man kunnat se och höra utställda på en mängd respekterade gallerier.

Han har spelat i olika band i över tjugo år, bland annat hade han ett tillsammans med konstnärskollegan Mike Kelley och han har också medverkat på de senaste skivorna med The Red Krayola. Men »Push Comes to Love« är hans solodebut.

Stephen har skrivit det mesta av musiken, ofta direkt i studion, men texterna är med två undantag andras. Han har tagit hjälp av skribenter som Lynne Tillman, Amy Gerstler, Benjamin Weissman och Dennis Cooper. David Grubbs har skrivit två, Mayo Thompson (från The Red Krayola) en. Låten »The Devil, Probably« är baserad på en film av Robert Bresson. Men vad än texterna handlar om, vad än meningen bakom dem är och vem som skrivit dem framför Stephen dem på samma sätt som han spelar sitt älskade elpiano: lent, återhållsamt och romantiskt.

Förutom Stephens elpiano kan man på skivan höra Jim O’Rourke spela gitarr, bas, synt och trummaskin, David Grubbs på gitarr, piano och sång, John McEntire på trummor och Rob Mazurek på kornett.

Med tanke på Stephens bakgrund kan man få för sig att »Push Comes to Love« bör betraktas som ett konstverk (till skillnad från hans installation med samma namn som definitivt ska betraktas som ett). Men där har man fel, det här är nämligen Stephens popskiva, en skiva att sortera in lite vid sidan av Jim O’Rourkes smått sensationella »Eureka«, David Grubbs »The Thicket«, Van Dyke Parks »Song Cycle«, Gastr del Sols »Camofleur« och alla andra The Red Krayola-relaterade skivor. Skivor som inte låter särskilt lika, men som alla vrider och vänder på tillgängliga popformler så att de känns nya och fräscha.

»Den producerar Jim [O’Rourke] och jag« sa David Grubbs angående »Push Comes to Love« när jag intervjuade honom inför pop vol 2 #1. »Den kommer att bli jättebra«.

Det hade han rätt i. Stephen tillhör den avundsvärda skaran renässansmänniskor som kan uttrycka sig i både bilder och musik.

Johan Jacobsson

Annonser

Filed under: Album vol 2 #8, Betyg 07, Johan Jacobsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: