Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8:2] Album: LUSCIOUS JACKSON – Electric Honey

LUSCIOUS JACKSON

Electric Honey

Grand Royal/EMI

Jag har alltid gillat Luscious Jackson. Jill Cuniff, Gabrielle Glaser, Kate Shellenbach och Vivian Trimble verkar så smarta och snygga, roliga och slängda i käften. På första CD-EP:n, »In Search of Manny« från 1993, lät också deras egensinniga blandning av hip hop-beats, indieskrammel och rapsång helt oemotståndlig. Första fullängds-CD:n »Natural Ingredients«, på Beastie Boys etikett Grand Royal, lät inte lika underjordisk men var å andra sidan seriöst fonky. Men sedan dess har det gått utför. Deras tredje CD var producerad av Daniel Lanois, alltid ett dåligt tecken, och texterna tenderade att urarta till tramsigt självhjälpssvammel av värsta nittiotalssort.

Ändå ser man fram mot en ny platta med Luscious Jackson. Och för ett ögonblick, under de första spåren på »Electric Honey« låter de som om de hittat tillbaka till formen. Det tredje spåret är dessutom en snygg stöld från en gammal Siouxsie & The Banshees-singel. Men sedan blir det ganska segt, idéfattigt och självbelåtet. Det som tidigare lät som inspirerade infall låter nu mer som försök att dölja det faktum att de inte har något särskilt att säga.

De låter fortfarande snygga, roliga och slängda i käften. De är säkert ideala gäster på en middagsbjudning. Där skulle de komma till sin rätt och man skulle inte ha tråkigt en sekund.

Men deras platta får mig att längta efter personer som man aldrig i livet skulle vilja bjuda på middag: Courtney Love, Biggie Smalls, Lemmy, den sorten. Folk som är fula i munnen, välter möbler, tilldrar sig narkotikarotelns uppmärksamhet, taggar dina väggar och i största allmänhet inte går att ha i möblerade rum.

Ola Andersson

Filed under: Album vol 2 #8, Betyg 04, Ola Andersson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: