Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8:2] Album: HOUNDOG – Houndog

HOUNDOG

Houndog

Columbia/import

På Los Lobos senaste album »Colossal Head« finns ett spår som jag fortfarande ofta återvänder till. Det heter »Life Is Good«, en röjig, stökig och fullständigt livsfarlig modern blues, som låter som om inspelningsteknikern stått i en gränd och spelat in det som sipprat ut genom bakdörren på en speakeasy i 2000-talets Los Angeles: mullrande bas, rasslande tablas, en gitarr som nöter samma två noter med galen frenesi och en rumlande oh-la-la-allsång från såväl band som publik. Så märkligt och udda att skivbolaget sparkade gruppen. Det var ju inte »La Bamba«, precis.

David Hidalgo i Los Lobos återvänder också ofta till det spåret, delvis i gruppen Latin Playboys, vars andra album »Dose« har många ekon från den där gränden, men framför allt med nya sidoprojektet (hans tredje på ett år; minns den ljuvliga »Los Super Seven«-plattan i fjol) Houndog.

Houndog låter i och för sig inte det minsta modernt, men det är en upptäcktsfärd till ännu ruffigare gränder, till den hårdaste bluesens allra innersta kärna. Gruppen består bara av Hidalgo och den drygt 70-årige bluessångaren Mike Halby, som tidigare sjungit med bland andra Canned Heat och John Mayall, men som aldrig fått vara i så full frihet som här.

Plattan är inspelad hemma i Halbys vardagsrum, med Hidalgo på alla instrument. Det är skramligt, rått, spartanskt och i ett tempo som ibland nästan blir plågsamt släpigt. Det är blues arrangerad så som Tom Waits och Captain Beefheart ibland har gjort det, men med Halbys hypnotiska röst ändå hela tiden i centrum.

Bonnie Raitt lär ha hört plattan och utropat »This is great!«. Men med tillägget: »But will he be okay?«. Det är en högst motiverad fråga.

Martin Jönsson

Filed under: Album vol 2 #8, Betyg 07, Martin Jönsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: