Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8:2] West End Records

West End Records

Loose Joints »Is It All Over My Face« är antagligen den bästa discolåt som någonsin spelats in. Sångens ursprungliga version låter som de första nio minuterna på en sen efterfest hos ett böggäng på St Christopher Street i New York. Remixversionen, gjord av mannen som de kallar världens bäste DJ — Larry Levan från den legendariska klubben The Paradise Garage — är musik från underjorden och yttre rymden på en gång: en hård, jazzfunkig rytm som säger dansa, dansa, dansa, en dammig orgel som ylar genom väggen från rummet bredvid och en sångerska som maniskt rör sig till musiken. Bögarna har gått och lagt sig nu och hon står ensam kvar på vardagsrumsgolvet.

»Is It All Over My Face« släpptes på West End Records 1980.

Etiketten hade startats fyra år tidigare av Mel Cheren och Ed Kushins, två skivbolagsmänniskor med smak för disco. Mellan 1978 och 1983 var West End en av New Yorks främsta discoetiketter. Man släppte förutom Loose Joints bland annat klassiker som Taana Gardners »Heartbeat« och Raw Silks »Do It to the Music«.

Med tiden har de rosa West End-tolvorna blivit allt svårare att få tag på. Därför har Mel Cheren, en gång i tiden känd som discons Gudfader, bestämt sig för att återutge valda delar av etikettens produktion. »Heartbeat« och »Is It All Over My Face« och »Larry Levan’ Classic West End Records Remixes« — en samling med Larry Levans smutsigaste mixar för bolaget finns redan i importbutikerna.

Men det var inte problemfritt att ge ut de gamla prylarna på nytt. Vid mitten av åttiotalet sålde Mel Cheren nämligen sin andel i West End till Ed Kushins.

— Jag var tvungen att stämma honom för att få kontrollen över bolaget igen. Det var processer med advokater i flera år, och det var på håret att jag vann. Men nu har jag i alla fall köpt ut honom.

Förutom återutgåvorna ska West End också släppa nytt material. En försmak fick vi redan i våras då Taana Gardners vokalhouselåt »I’m Comin’« dök upp.


Johan Wirfält

Annonser

Filed under: Johan Wirfält, POP vol 2 #8, ,

One Response

  1. Magnus Bark skriver:

    Tack vare den här artikeln så kom jag mig äntligen för att köpa den där samlingen. Sådär 15 år senare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: