Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8:2] William Claxton

William Claxton

»Jazz music is fun«, skrev Gerry Mulligan lite naivt på ett LP-omslag. Förmodligen tänkte han nostalgiskt på den dröm han själv hjälpt till att bygga upp kring femtiotalets västkustjazz.

Skivomslagen sålde en livsstil. Det var Hawaiiskjortor och sol, bikiniklädda kvinnor och mäktiga vågor från det ständigt brusande Stilla havet. Det är sommar nästan jämnt på plattorna.

Men lyssnar ni noga hör ni att de skira cumulusmolnen har svarta kanter. Art Pepper var en fullfjädrad heroinslav, med scenskräck och usel självkänsla i bagaget. Chet Baker uppsöktes efter ett bråk med sin langare av fem hårdingar som slog sönder både hans läppar och tänder. Inte så glamoröst.

William Claxton var den tidens och den scenens främste fotograf, dessutom art director på det ledande skivbolaget Pacific Jazz, men även i hans bilder finns verkligheten precis under ytan. Allvaret, sökandet, tvivlen och rädslorna. Hans bilder försöker alltid definierade här människorna som just människor, inte bara som musiker. Titta bara på bilden av Art Pepper; i bländande solsken, dagen efter att han släppts ur fängelse, med abstinensens plågor etsade i ansiktet.

Bilden finns i nyutkomna praktverket »Jazz Seen« (Taschen), den hittills snyggaste och mest kompletta samlingen av Claxtons musikerporträtt. Om man ser till vad som levereras på de trehundra sidorna är de knappa tre hundralappar boken kostar en försumbar investering. Själv skulle jag med glädje ge minst det dubbla bara för de skor Muddy Waters har på sig på bilden från Newportfestivalen.


Lennart Persson

Filed under: Lennart Persson, POP vol 2 #8, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: