Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #7:2] Album: WATERBUG – In Between Beast and Freak

WATERBUG

In Between Beast and Freak

A West Side Fabrication/MNW

Någon som kan sjunga en strof från Waterbugs tidigare album »Supercalifragilisticexpialidocious« eller »Monday Morning Quarterback«?

Inte för att jag vill vara elak, men det är nog rätt få som skulle gå iland med att nynna en Waterbug-låt om de ställdes inför den uppgiften. Göteborgarna tillhör kategorin hårt kämpande svenska indieband som man tycker är »ganska OK« både på skiva och live. En kort stund.

Jag försökte tänka mig tillbaka till dessa två skivor och var nästan nollställd. »In Between Beast and Freak« känns också »OK«, fast jag har en känsla av att betyget redan om ett par månader kommer att kännas som i snällaste laget. De har ett antal medryckande, simpla poplåtar i »My Friend in NYC«, »Libido Love« och »My Only Cousin (Disco Version)« och några fina ballader, men knappast någonting som man tar med sig resten av livet.

Rickard Nilssons sång har emellanåt en Heavy Stereo-stinkande pubrockdoft och fungerar som sämst på albumets mest ambitiösa spår, »Can’t Stay Forever« — deras stort anlagda Verve/Embrace-softie. Det hörs att de vill ta sig så mycket längre, men inte riktigt har kraft att genomföra sina idéer. Som de sjunger själva:

»It’s seldom a dream will come true«.

På det finstämda titelspåret delar Rickard sången med inlånade Kathrine Bergström från Backfish, vars stämma är skörare än den sköraste silkestråd. Just här hörs också producenten Mattias Alkbergs och dennes band The Bear Quartets inflytande som mest, när tonläget och tempot dragits ned till norrländskt balladlunk. Även titeln låter ju som något våra favoritbjörnar hade kunnat skriva på egen hand.

Waterbug är ingens favoritband och ingens hatband. De rör sig i landet lagom och skulle behöva något som stack ut mer för att ta sig därifrån.

Terry Ericsson

Annonser

Filed under: Album vol 2 #7, Betyg 06, Terry Ericsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: