Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #7:2] Album: SHAVER – Victory

SHAVER

Victory

New West/MNW

Det kan möjligen bero på att flera av skivbolagen han spelat in för har gått i konkurs direkt efter att de gett ut hans skivor, men Billy Joe Shaver är snart 60 och har bara fått göra tio album. Vilket är en skam. Dessutom är det bara en handfull av dem som fortfarande går att få tag på. Vilket naturligtvis är ytterligare en skam. Vi talar ju om en man vars låtar spelats in av Willie Nelson, Waylon Jennings, Kris Kristofferson, Jerry Lee Lewis, Elvis Presley, Bob Dylan, Johnny Cash och Tom T. Hall. Och som ändå själv gett sina låtar dess definitiva tolkningar.

Allt började på allvar med Waylons album »Honky Tonk Heroes«, vintern 1973. Det är helt uppbyggt kring Shavers låtar och det är ett av de bästa countryalbum som någonsin gjorts. Waylon berättar i sin biografi om hur samarbetet inleddes med att Shaver spelade upp »Old Five and Dimers« för honom och sedan bara fortsatte, låt efter låt efter låt, tills andan tog slut för honom. Waylon ville spela in alla låtarna. Det blev en platta Nashville aldrig skulle kunna göra i dag, även om man försökte dag och natt i tio år.

När Billy Joe Shaver själv får göra skivor så gör även han skivor som är så bra att Nashville för länge sedan glömt hur man gör dem. Lite råa, lite skamfilade, fyllda av passion och byggda på låtar som bär utan så jäkla många åthävor. Som berättar historier som är både trovärdiga och fantasieggande. Som han sedan sjunger med en röst som på något vis talar till bara dig, som delar sina hemligheter och lögner och omöjliga drömmar med bara dig. Därför är det lätt att tro att man är ensam om att förstå vad det handlar om. Så är det naturligtvis inte. Vem som helst som en gång öppnat sitt hjärta för den här mannen har fatt rikare belöning än någon kunnat hoppas på.

»Victory« är döpt efter hans mamma och är en intimare, ännu personligare platta än någon av hans tidigare. Den övergripande känslan säger att Shaver summerar sitt liv och musikens stillhet och innerlighet är färgad av texternas djupt existentiella frågor. »God will save his fallen angels, and their broken wings he’ll mend, when he draws their hearts together and they learn to love again«. Man skulle kunna göra en affär av att tonen är religiös, om det nu inte vore så att Shaver i så fall alltid varit religiös. Precis som Willie Nelson eller Steve Young återvänder han ofta till gamla låtar och »When the Fallen Angels Fly« gjorde han första gången för fem år sedan. Gospeln »You Can’t Beat Jesus Christ« är mer än tio år gammal.

»If I Give My Soul«, som också är en gammal låt, handlar uppenbart om Shavers förhållande till Gud. Man behöver dock bara skrapa den lite på ytan för att inse att den lika mycket handlar om rent mänskliga relationer. Shaver ställer frågan »if I give my soul, will my son love me again?«. Sonen Eddy, plattans enda övriga musiker, svarar med en rad snabba, flyhänta dobrofigurer. Plötsligt så ömsinta att svaret inte kan vara annat än ett ja.

Det är ett stort litet ögonblick, musikaliskt och mänskligt, oavsett om man själv har en son att oroa sig för eller ej. Ett av många, på en platta fylld av dem.

Tom T. Hall skrev på omslaget till Shavers debut-LP, för 25 år sedan, att »Shaver ska älskas eller hatas. Men om man hatar honom utan att känna till hans själs mörkaste hemligheter, så vore det inte rätt. Alltså måste man älska honom. Och kan ni inte älska honom så sätt tillbaka den här skivan i facket, behåll era sketna pengar och piss on you!«.

Man kan bara instämma. Än i dag. Ännu mer i dag.

Lennart Persson

Filed under: Album vol 2 #7, Betyg 08, Lennart Persson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: