Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #7:2] Album: Q-BERT – Wave Twisters

Q-BERT

Wave Twisters

Galactic Butt Hair/import

DJ-kungen Q-Bert har designat sitt nya album som en Tv-kväll. Den inleds med ett reklaminslag för Fresh Breath Mouthwash, sedan tar man en näve popcorn och långfilmen börjar inuti ett mikrokosmos mellan atomerna i en skivnål. Hjälten är en Inner Space Dental Commander. Q-Bert scratchar febrilt för att visa hur han putsar sina patienters tänder. »Say aahh«, säger en trevlig mansröst och loopas över tandläkarborrar som gräver sig långt ner i hip hop-basen. Plötsligt går larmet. Den onde rymd-lorden Oook-Nod-Zeek-Oot har skickat rymdpiraten Redworm för att erövra skivnålen. Det blir en spacefight utan like och Q-Bert dirigerar skivspelarna så att laserstrålarna, raketerna och scratcharna far kring öronen som i en THX-salong.

Ett konceptalbum är en bra idé för att ordna Q-Berts tusentals idéer i någon sorts form. När jag lyssnade på fjolårets tolva »Invisibl Skratch Piklz vs. Da Klamz of Deth« kändes det som om jag klivit rakt in i en crossfadande runktävling mellan Piklz-medlemmarna Shortkut, Mixmaster Mike, D-Styles, Yoga Frog och Q-Bert. Det var för många vansinniga infall samtidigt för att det skulle bli något riktigt sväng.

Ibland får jag samma känsla även på den här skivan. Q-Bert talar med sina händer precis som DJ Premier, men alldeles för ofta höjs hans ena hand i ett V-tecken som säger »suck on this« varpå han mixar ihop tibetanska körer, polska filmsoundtracks, surret från Luke Skywalkers lasersvärd och parningsljud från panda-lemurer. Musiken blir bara tokrolig, ungefär som en del skivor med The Residents (ett annat flippat San Francisco-band). Och trots att Q-Bert scratchar som en Gud påminner han om en kinesisk gymnastikflicka; vig, oövervinnerlig och småtråkig.

Men det finns flera briljanta spår där han lugnar ner sig, skalar bort några av ljudeffekterna, och baserar allt på en tung, elektronisk bas. »Razorblade Alcohol Slide« hör till de låtarna, liksom »Movement 3: Inside-Out Body Warp« där breaksen är långsamma, läckert knottriga, och sången sköts av en sån där Speak & Spell-dator som E.T. brukade leka med.

När filmen är slut sätter Q-Bert på porrfilmskanalen så att »Aphrodisiskratch« kan börja. Människor stönar, loopas, stönar ännu mer, scratchas; svettdroppar letar sig upp ur vinylen och man förstår att Q-Bert kan göra en hel del annat med sina händer också.

Fredrik Strage

Annonser

Filed under: Album vol 2 #7, Betyg 06, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: