Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #7:2] Album: GENERAL DEGREE – Bush Baby

GENERAL DEGREE

Bush Baby

VP/MNW

Jag har överdoserat på ragga i år. Jag har stått med en drink i handen och skrikit om Shelly-Ann, Charlene, Mixed Up Melissa, Miss Tracy, Mama G och alla de andra flickorna som Red Rat, Mr. Vegas och Lady Saw brukar sjunga om. Jag har nått stadiet då man börjar tycka att »Somebody Just Poop« med Goofy, singeln där han krystar och pruttar i mikrofonen, inte bara är intelligent komedi utan också säger något viktigt om våra liv på den här planeten. Jag har hört riffet ur »Eye of the Tiger« samplas så många gånger att jag börjat fundera på om inte Survivor var ett underskattat rockband.

Så ta mina ord med en nypa salt, men General Degrees nya album »Bush Baby« är precis vad jag behöver för att partyt ska fortsätta. Generalen har hållit på i nästan tio år och kallat sig fantastiska saker som Papa Lover, Mr Do It Nice, Daddy Teddy, The Pianist (uttalas »the penis«) och Robin Hood. Han var först i Kingston med att gnälla som en gammal tant i hitsingeln »Granny«. Och det var han som föreslog att Wallace Wilson Jr skulle byta namn till Red Rat.

Jag missade hans förra album »Degree« och har ingen aning om han lyckats raffinera sitt bräkande på sistone. Här håller han i alla fall låda i flera hundra kilometer i timmen. Han rider de pumpande takterna, likt en cowboy på en rodeo där hästarna bytts ut mot elektriska, frustande Terminator-kusar.

Även om många av producenten Danny Brownes rytmer redan spelats in med dussintals andra raggastjärnor är de tillräckligt studsiga för att kunna återanvändas ännu en gång. Elektrobeatet i »Boom Boom«, samma som i Red Rats »Wrigley’s«, är så simpelt och punkigt att det tar flera timmar innan benen slutat skaka. Samma sak gäller Brownes »heavy metal«-riddim som varit grunden för bland annat Lady Saw & Red Rat-duetten »Woman Sneaking« och här används i den lika hjärndöda som headbangande »Buss Di Door«. De souliga partierna är också övertygande; Maxi Priest sjunger direkt från hjärtat i söta »Baby Boo« och i titelspåret försäkrar en ljus kvinnostämma att Degree är den snyggaste baben i bushen. Hela skivan dryper av kaxighet, sexighet och dårskap.

»Ragga is a bunch of motherfuckers« för att travestera de gamla punkarna Rude Kids.

Och festen har bara börjat.

Fredrik Strage

Annonser

Filed under: Album vol 2 #7, Betyg 07, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: