Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #7:2] Album: COBOLT – Spirit on Parole

COBOLT

Spirit on Parole

Ampersand/MNW

Att det är från Norrland den bästa svenska vemodsrocken kommer är på något sätt självklart. Om hjärtat fryser och det är mörkt i själen hjälper det förstås till om kvicksilvret nästan slutat synas i termometern och solen bara är uppe några timmar per dag.

De Pavement/Palace-orienterade Carpet People skriver tydligen uteslutande låtar under vinterhalvåret.

Fireside, med sitt mer hardcorebottnade uttryck, bor sedan några år i Stockholm men bär fortfarande den svårmodiga rastlösheten från uppväxtåren i järnverksstaden Luleå med sig.

Cobolt, precis som Carpet People från Umeå-trakten, grundar även de sin musik på moderna amerikanska influenser, men hittar in någonstans mitt emellan då de gör långsam rock i samma anda som Red House Painters, Mark Eitzel och Nick Drake, samtidigt som de gärna lånar in en stålhård emocoregitarr vid behov.

Det är en kombination som fungerar rätt bra, och gjorde så redan på fjolårsdebuten »Eleven Storey Soul Departure«. Den extra tyngden ger liksom extra tyngd även åt texterna.

På nya plattan tar Cobolt ut svängarna en aning. De har finlirat mer med arrangemangen, som rymmer både stråkar och piano, vilket ger en låt som »Man Or Mouse« tilltalande dramatik.

Trots en ambitiösare produktion och överlag starkare låtar lyckas emellertid inte Cobolt hålla nerven uppe hela skivan igenom. Flera spår känns, även efter många genomlyssningar, förvirrande lika varandra vad gäller såväl sound som struktur. Och även om sångaren och textförfattaren Magnus Björklund kan skriva personligt så att det känns, som i »The Warm Red Glow (From Bedroom Lights)«, punkteras vissa låtar av hans oförmåga att variera sin röst.

Ibland får jag också intrycket att Cobolt tycker det är lite för häftigt att lyckas låta som sina amerikanska hjältar och sjunga om »trailer parks« och folk de läst om i Kerouac-böcker i stället för att måla bilder ur sin egen verklighet.

Håkan Steen

Annonser

Filed under: Album vol 2 #7, Betyg 06, Håkan Steen, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: