Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #7:2] Album: BOUNTY KILLER – Next Millenium

BOUNTY KILLER

Next Millenium

Blunt/Edel

Se upp, Crocodile Dundee är i New York igen. Med sin stora djungelkniv och sin märkliga accent är Jamaica-svaret på den australiska jönsen återigen fast besluten att hänga med Wu-Tang och Mobb Deep.

Men Bounty Killers försök att foga ihop New York-rap med Kingston-toast känns lika intressant som en sån där dåligt dubbad och samproducerad långfilm från Sverige-Norge-Tyskland-Schweiz. Man förstår inte tanken; vem som hittat på alltihop och varför. Alla kommer bara in och gör sin grej, i en platt, rämnande ljudvärld.

Texterna saknar helt mål och mening; alla bara toastar och rappar förbi varandra.

En av gästrapparna rimmar sitt eget namn Noreaga på »Darth Vader« — bättre än så blir det inte.

Musiken är lika fattig.

Mobb Deep-producerade »Deadly Zone« låter som vilken slapp och saggig Mobb Deep-låt som helst — Mobb-killarna rappar på om Al Capone och bland trumsamplingarna finns den sedvanliga orkesterpukan — tills Big Bounty kommer in och får hela New York att undra vad faaan den killen gör i stan.

Wyclef Jean har inte ansträngt sig ett skit när han producerade »It’s a Party«, en obefintlig låtidé som han måste ha snott ihop på en halvtimme.

Men allt är inte helt hjärndött. Här finns en bra låt, »A Love That’s Real«, där Brian och Tony Gold lyckas sjunga söt lovers ovanpå ett distriff stulet från »Eye of the Tiger«.

När Red Rose producerar ren reggae med blåset fullstoppat med gräs i »Heartbeat« funkar det också hyfsat, och »Scare Dem Way«, »Can’t Believe Mi Eyes« och »Woman a Trail Mi« är visserligen kassa, men åtminstone riktig dancehall, och blir därför oaser i denna öken av idioti eftersom de går att begripa, de berättar något om vem Bounty Killer är och var han kommer ifrån.

Jag tycker han borde åka hem dit, lyssna på nya dancehallstjärnor och gamla skaplattor, och ta sig ett djupt funderarbloss på vad han tror att han håller på med.

Kjell Häglund

Annonser

Filed under: Album vol 2 #7, Betyg 02, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: