Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #7:2] Blondie

BlondieBlondie var världens bästa popband i slutet av sjuttiotalet. Inga andra knöt ihop trådarna från punk, disco och girlgroups lika snyggt. De splittrades efter sitt sjätte album »The Hunter« men återförenades i höstas och spelade in det kommande albumet »No Exit«, döpt efter Sartres roman »Stängda dörrar«. Från vänster till höger syns trummisen Clem Burke, keyboardisten Jimmi Destri, sångerskan Debbie Harry och gitarristen Chris Stein.

The Rolling Stones »Time Is on My Side«

CHRIS: Jag såg Stones 1969 strax innan Altamont. De flesta av deras låtar är fortfarande toppen medan många Beatles-låtar har blivit rena hissmusiken.

JIMMI: För att klara av Beatles måste man strunta i dem ett tag och sedan gå tillbaka till »White Album« och upptäcka hur fantastiskt det låter.

CHRIS: Men inte ens »White Album« är ju hälften så mörkt och coolt som Rolling Stones.

JIMMI: Kom igen, det kan inte bli mörkare och coolare än »Yer Blues« på »White Album«.

CHRIS: Visst, jag gillar den. Men Beatles känns ändå jobbiga. Jag minns hur jag lyssnade på »White Album« med huvudet fullt av LSD och trodde att alla låtar var riktade till mig. Det är pinsamt nu.

The Sugarhill Gang »Rapper’s Delight«

DEBBIE: Vass och rebellisk låt. I början hade hip hop allt som jag förknippar med bra popmusik. Det var en mystisk grej som nästan kändes förbjuden, särskilt om man var vit, och som man desperat ville bli en del av. Dessutom var det den första riktigt politiska musiken. För första gången kunde kidsen berätta om sina problem utan att behöva köpa en gitarr.

Sonic Youth »The Diamond Sea«

DEBBIE: De är det enda band som lyckas vara lika experimentella och psykedeliska som grupperna på sextiotalet utan att bli löjliga. Musiken ligger bara och puttrar och så… wow! Attack!


Fredrik Strage

Annonser

Filed under: Fredrik Strage, POP vol 2 #7, , ,

One Response

  1. […] Naté / Speedo, Rocket From The Crypt / Blondie / Merzbow / Charlotte Hatherley, Ash / Josh Haden, Spain / The Original Harmony Ridge Creek […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: