Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #7:2] Bra för att vara svenskt

För bra för att vara svenskt nr207

1

BOB HUND

Jag rear ut min själ! Allt skall bort!!!

LP, Silence/MNW

bob hund skriver om sånt som ingen bryr sig om. Thomas Öberg tar pulsen på Folkhemmet Sverige och ser människor som sover på marken, som drömmer om ett jobb, som går till socialen; ett Sverige som vaknar upp efter det obligatoriska nyårsfirandet och mår… sådär. De allra råaste musikaliska uttrycken är aningen nedslipade, men allt bob hund lägger sin hand på tar sig ändå rakt in i den svenska folksjälen.

2

THE PERSUADER

City of Island

tolva, Svek

Jesper Dahlbäcks houseguide till Stockholms innerstad fortsätter. Han har tagit 46:an från förra tolvans »Slussen« mot »Strömsbron« och är på väg mot »Djurgårdsbron« på andra sidan vattnet. »Djurgårdsbron« är atmosfärisk, djup house med en melodislinga lika dimmig som utsikten från bron en tidig söndagsmorgon, och »Centralbron« är den allra äldsta skolans house, så som den lät innan någon ens fått för sig att kalla det house. Nu väntar vi bara på att Dahlbäck ska släppa »Thorildsplan« på en limiterad sjua.

3

EBBA GRÖN

Boxen

box, MNW

Den svenska rocken blev aldrig större än när Ebba Grön slog sig fram från ungdomsgården i Rågsved. Låtar som »Ung & Kåt«, »Vad skall du bli?«, »Beväpna er«, och den fullständigt knäckande covern av Blå Tågets »Staten & Kapitalet« har inte förlorat ett uns i styrka och värdighet. Precis lika aktuella nu som då. Det tidigare outgivna materialet, som några punkiga replokalsinspelningar i Blåsut, är mer av kuriosavärde, men sammantaget är denna box den viktigaste och bästa svenska rocksamlingen någonsin.

4

SWING-FLY

Roll the Dice

spår, »Sidewalk Headliners«, EMI

Brooklyn-MC som kom till Sverige i början av nittiotalet och har uppträtt med bland andra Blacknuss All Stars. Tyngst av alla på samlingen »Sidewalk Headliners«. »Roll the Dice« är producerad av Colleone & Webb och att Swing- Fly har tungan rätt i munnen är årets sanning.

5

THE BEAR QUARTET

Placard

»Personality Crisis«, A West Side Fabrication/MNW

»When you can’t afford to live why shouldn’t they be dead« sjunger Mattias Alkberg i »Placard« och går till frontalangrepp mot de »kapitalistiska horor« han gått och retat upp sig på — allt understött av en makalöst vacker poplåt. Det är samma unika kombination av popmusik och politik som de brittiska socialistpopparna McCarthy var mästare på. Först slog bob hund näven i bordet med sin »Nu är det revolution på gång« och det här är precis lika pricksäkert. Socialpolitisk pop är bäst, ingen protest.

6

THE ROYAL BEAT CONSPIRACY

demo

Ur askan efter stenhårt larmande Cry stiger rock’n’roll-visionären och vinyljunkien L-P Andersson fram med en ny combo och nitton spår äkta kosmisk amerikansk musik från Göteborg. När man hör den extrasaltade rockabillyn i »Hollywood Fever«, mariachidramatiken i »The Chameleon’s Changing Color« eller det liderliga Stax-blåset i »The Real Thing« är det väldigt, väldigt svårt att förstå att The Royal Beat Conspiracy fortfarande saknar skivkontrakt.

7

STINA NORDENSTAM

Bird on a Wire

spår, »People Are Strange«, Eastwest/Warner

Leonard Cohens signaturmelodi som han började skriva i Grekland och avslutade på ett hotellrum i Hollywood 1969. Nu blir den vackrare än någonsin i Stina Nordenstams lägenhet i Stockholm. De bittra, Bukowski-smutsiga raderna blandas med nya melodier och en atmosfär som verkar samplad ur en Maria Gripe-roman.

8

FEVEN

Hipocrisy

spår, »Sidewalk Headliners«, EMI

Dramatisk och cool hip hop. Det vore alldeles för enkelt att kalla henne en svensk Erykah Badu. Feven har inte bara snyggare handduk på huvudet, utan rappar med en kraft som blåser omkull Jerikos murar. En syster som gör det för sig själv och gör det bättre än någon annan.

9

FINT TILLSAMMANS

Mötet med flygfolket

LP, Silence/MNW

Någonting har hänt med trion som aldrig tycktes bli mer än bob hund-plagiatörer. De har slängt av sig det oket och börjat söka egna, annorlunda musikaliska vägar med sin underfundiga och känsliga pop. Idéerna kanske inte bär alla gånger, men Fint Tillsammans har åtminstone modet att våga ta sig vatten över huvudet.

Annonser

Filed under: POP vol 2 #7, , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: