Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #7:2] Cassius

CassiusPhilippe Zdar turnerar med Daft Punk, spelar in skivor med Etienne de Crecy, remixar Air, ligger bakom några av nittiotalets maffigaste houseproduktioner och är aktuell med nya projektet Cassius och albumet »1999«.

I tonåren flyttade Philippe till Paris där han träffade Hubert, alias BoomBass, som var lika besatt av hip hop och amerikansk film som han själv. Tillsammans producerade de skivor åt MC Solaar och gjorde egen musik under namnet La Funk Mob.

— När jag började gå på raves 1991 förändrades min syn på musik helt. Britterna gjorde musik på ett annat sätt än vi, de struntade i de stora skivbolagen och pressade upp skivor själva. Sedan gick de runt till skivaffärerna och sålde dem. Så fungerade det inte i Frankrike, berättar Philippe.

För att få utlopp för sin kärlek till dansmusik slog sig Philippe ihop med Etienne de Crecy, house-DJ från Paris. Som Motorbass gav de ut flera skivor. Den mest framgångsrika, »Pansoul«, släpptes för två år sedan.

Samtidigt fortsatte Philippe att producera ihop med BoomBass. Under namnet L’Homme qui Valait Trois Milliards gjorde de en remix av »Foxy Lady«.

— Då fattade Boom att house var på riktigt och vi började skriva musik ihop som Cassius.

— Fransk musik var skit ända tills helt nyligen. Det fanns inget självförtroende, vi bara sneglade på britterna. Daft Punks »Homework« förändrade allt. De öppnade dörren för oss andra.

— Cassius är ett drömprojekt — man tar allt man gillar och gör en skiva av det. »1999« innehåller allt vi lyssnar på: hip hop, funk, disco, garage… Och det funkar både på dansgolvet och när man ligger hemma och slappar.


Åsa Brolin

Filed under: Åsa Brolin, POP vol 2 #7, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: