Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #7:2] Kranky

Kranky

Chicago-baserade kranky är ett av få verksamma skivbolag vars logotype på en skiva alltid står för kvalitet. Männen bakom etiketten heter Joel Leoschke och Bruce Adams, och jag får en pratstund med Bruce.

Varifrån driver ni kranky?

— Jag sköter marknadsföringen från min lägenhet. Joel tar hand om affärsbiten från sin lägenhet, och i källaren till Joels hus har vi vårt lager. Vi är de enda anställda men måste också ha andra jobb vid sidan av. Vi kan fortfarande inte leva på det här.

KRANK 001 var Labradfords »Prazision«.

— 1993 arbetade Joel och jag på distributionsbolaget Cargo här i Chicago. Vi pratade om att starta ett skivbolag och diskuterade i flera månader hur vi skulle gå till väga och vilket slags bolag vi ville ha. En dag kom den första sjutummaren med Labradford med posten, »Everlast«/»Preserve the Sound Outside« (Retro 8). Den skiljde sig från alla andra indierockplattor vi hört. Joel kontaktade dem och de blev det första bandet på vårt bolag. De första skivorna finansierade vi själva. Sedan dess har vi överlevt genom att lägga alla pengar vi tjänat på nya skivsläpp.

Och i början av november i år kom KRANK 032, »A Peripheral Blur«, ett samarbete mellan James Plotkin (Old) och Mark Spybey. Mellan dessa två skivor breder krankys katalog ut sig som en solfjäder. En katalog som, förutom redan nämnda artister, bland annat innehåller namn som Bowery Electric, Amp, godspeed you black emperor!, Low, Jessamine, Pan American…

Skulle du påstå att det finns en speciell kranky-estetik?

— Den är svår att definiera, men den finns. Joel och jag vet exakt vad »kranky material« är, även om vi inte kan uttrycka det i ord. Det innebär inåtvändhet, utforskning av instrument och att utveckla konventionella låtstrukturer. Vi använder gärna en term från åttiotalet: »head music«.

Under 1999 kommer kranky bland annat att släppa skivor med godspeed you black emperor!, Labradford och Low. Ett kranky-år att se fram emot.


Johan Jacobsson

Annonser

Filed under: Johan Jacobsson, POP vol 2 #7, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: