Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #7:2] Bengt H. Malmqvist

Bengt H. Malmqvist

Bengt H. Malmqvist kommer mycket väl ihåg bilden han tog av Miles Davis och tenorgiganten Lester Young, där de bägge fyrar av väldigt breda och högst ovanliga leenden.

— Det var på Konserthuset i Stockholm 1956. Båda var naturligtvis rejält påtända…

Som den ledande jazzfotografen i Sverige under femtiotalet såg Malmqvist en del han kanske inte borde ha sett. Thelonious Monk blev till exempel inte så glad när den unge fotografen förevigade hur han och saxofonisten Charlie Rouse delade en buckligt hemrullad cigarett bakom Konserthusets scen.

— Och det var inte så svårt att förstå att Lester Young inte hade öl i sitt stora schweiziska ölkrus. Det var fyllt med ren vodka.

Bilderna finns med i Malmqvists praktfulla fotobok »Stjärnornas fotograf« (Premium), som dock mer än allt annat förmedlar hans djupa kärlek till jazzens själ och kreativitet. Hans bild på en intensivt notskrivande Eric Dolphy på Nalen, där för att spela med pianisten Jan Johansson, är ett mästerligt koncentrat av just detta.

Mot slutet av femtiotalet gled han allt mer in på populärmusikens område. Det blev en lång rad underbart tidstypiska skivomslagsbilder åt allt från Little Gerhard och Rock-Ragge till Owe Thörnqvist och Anna-Lena Löfgren.

— Man fick bara tolv kronor för jazzbilderna, så den biten blev allt mer en hobby. Och man skulle ju försörja sig.

Mest pengar har Malmqvist ändå tjänat på sina bilder på ABBA, som han jobbade intimt med i början av gruppens karriär.

— Man sa det ju inte till dem, men ibland när de stod i studion tyckte jag att de var väldigt fånigt klädda. En Björn Ulvaeus i platådojjor och glittriga hängselbyxor hade ju inte särskilt mycket av manlig utstrålning…

En mer öppen och väldigt påtaglig sensualism finns det däremot i en rad av Malmqvists bilder på Lill-Babs från åren 1960-1961.

— De bästa togs i Barbros lägenhet på Tomtebogatan, som hennes manager Simon Brehm skaffat åt henne. Ljuset i den lägenheten var jättefint.

— Och när Barbro inte hörde det så viskade Simon till mig att »bilderna måste bli sexiga«. Det var inte svårt.


Lennart Persson

Annonser

Filed under: Lennart Persson, POP vol 2 #7, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: