Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #7:2] Mr Vegas

Mr Vegas

Mr Vegas hade en len och sensuell röst, som han mest använde till att sjunga »Killing Me Softly«, tills den dag han sprang rakt in i en järnbjälke. Käken sprack (man ser fortfarande ärret på hans högra kind) och i sjukhussängen upptäckte han ett nytt sätt att sjunga.

— Eftersom doktorn surrade ihop mina tänder med ståltråd kunde jag inte öppna munnen ordentligt. Jag låg där och nynnade över en rytm som jag fått på kassett av producenten Jeremy Harding. Jag lät dämpad, liksom nhuuh… nhuuu… nhööh, och det var så jag hittade melodin till min singel »Nike Air«. Efter sex veckor tog de ut ståltråden, och jag kunde fortfarande inte öppna munnen mer än till hälften, så jag tog bussen direkt från sjukhuset till studion och fortsatte sjunga!

Ändå låter Mr Vegas inte sluddrigare än sina vänner Beenie Man och Monster Shack Crew. Han har en poppig raggastil, och en vana att inleda låtarna med ett piggt »di-di-di-bi-do«, som tillsammans med en hård look gjort honom till flickfavorit på Jamaica.

»Nike Air« var den första av hans singlar som fick en ordentlig distribution utomlands, men Vegas kunde inte tävla mot »Who Am I«, Beenie Mans version av samma rytm, som blev en gigantisk raggahit över hela världen. Först med den muntra »Heads High« erövrade Vegas varenda bilstereo på Jamaica och debutalbumet, döpt efter singeln, är lika charmigt med syntpoppiga »Wuk Di Money« och en cover av Madonnas »La Isla Bonita«.

— Jag växte upp i norra St. Andrew. Min far sjöng på rombarer innan han dog, min bror sjunger i vokalgruppen The Tamlins och jag började sjunga i tioårsåldern för att få tjejer. Min mor ville förstås att jag skulle bli advokat eller affärsman. Men hon förstod hur mycket jag älskade musiken.

— Eftersom min mor uppfostrade mig blev jag väldigt intresserad av kvinnor. Och nu gör jag musik som i första hand vänder sig till tjejerna i publiken. Några av killarna kan också relatera till den, kanske en kille av tio, men det är definitivt musik för alla ladies.

Vegas syftar inte bara på torsoblottandet han ägnar sig åt på scen. »Hit Him Back« har blivit en av hans populäraste låtar eftersom texten uppmanar tjejer att slå tillbaka om de får stryk av sina pojkvänner. Även i »Heads High« ställer han sig på flickornas sida.

— Den handlar om en ung flicka som är på väg till skolan. Hon vill inte bli gravid. Och när killarna i gathörnet skriker snuskiga saker efter henne svarar hon inte bara »nej« utan »nej, nej, nej«. Hon håller huvudet högt och struntar i dem. Hon krossar deras korkade attityd. Det är vad jag menar när jag sjunger »kill ‘em with the no«.

Du heter egentligen Clifford Smith. Hur blev du Mr Vegas?

— En dag när jag spelade fotboll med min kusin hade jag på mig rosa kortbyxor eftersom alla andra byxor var i tvättmaskinen. Jag såg ganska löjlig ut och vi spelade alldeles intill den stora nattklubben Las Vegas där de har striptease och jamaicanska gogodansöser. »Ha, ha, du spelar som en tjej och du har rosa kortbyxor«, sa min kusin. »Du är som en av tjejerna från Las Vegas, en Mr Vegas!«

Så du har aldrig varit i det riktiga Las Vegas?

— Nä, men Beenie Man var där i somras och vann tusentals dollar. Han har lovat att ta med mig någon gång. Jag skulle älska att sjunga på ett stort kasino där det finns massor av kvinnor.


Fredrik Strage

Annonser

Filed under: Fredrik Strage, POP vol 2 #7, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: