Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #6:2] Album: PLUSH – More You Becomes You

PLUSH

More You Becomes You

Domino/MNW Distribution

Chicago-bon Liam Hayes, som ensam ligger bakom Plush, är en man som brinner för konsten.

Allt ska vara perfekt in i minsta detalj. Han klär sig som om han bodde i London på sextiotalet och hela tiden är på väg till modsklubbar som Last Chance, Flamingo Club eller The Roaring Twenties. Han stoltserar med en frisyr som i brist på bättre kan kallas afro. Han tog ut sitt livs besparingar, 3000 dollar, för att bekosta inspelningen av sin första sjutumssingel, »Found a Little Baby« [Drag City] — bara för att den skulle låta precis som han ville.

»Found a Little Baby« kom ut 1995. Förutom en sjutumssingel, »No Education«, som släpptes på Flydaddy förra hösten, och några sporadiska liveframträdanden, har man knappt hört ett pip från Plushs håll sedan dess.

»More You Becomes You« spelades in direkt efter »Found a Little Baby«, men släpps inte förrän nu eftersom Liam länge var osäker på om det här verkligen var det album han ville göra. Skivan består uteslutande av pianoballader. Att Liam kan spela ensamt piano har man kunnat höra på Palace-album som »Hope« och »Viva Last Blues«, men att han skulle göra en hel skiva för sång och piano var oväntat. »Found a Little Baby« var pop med stråkarrangemang som fick recensenter att yra om sena Beatles. »More You Becomes You« låter i jämförelse väldigt avskalad. Ackordföljderna antyder att Liam också lyssnat på The Carpenters.

Vad gäller hans röst så har den ofta jämförts med Alex Chiltons och George Harrisons, och det är inte helt fel. Ibland räcker den inte heller riktigt till. En av höjdpunkterna på skivan kommer i titelspåret när han brister ut i skratt, ett befriande skaka-på-huvudet-skrockande, efter att ha försökt nå en svår ton och misslyckats.

Och så är hela »More You Becomes You«: dramatisk, romantisk, men alltid på ett jordnära sätt.

Nu säger Liam att han är redo att spela in ännu en skiva, men den här gången med ett band. Hoppas att man inte ska behöva vänta i tre år på den också.

Johan Jacobsson

Filed under: Album vol 2 #6, Betyg 07, Johan Jacobsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: