Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #6:2] Album: PETTER – Mitt sjätte sinne

PETTER

Mitt sjätte sinne

Ricochet/BMG

Amerikansk hip hop har blivit en kommersiell soppa av gamla åttiotalsrefränger. Lyckligtvis rycker de svenska undergroundrapparna ut från de hårda kvarteren mellan Slussen och Skanstull i Stocktown och förklarar att »yo, det är på riktigt, Söder övertar distrikt, extraordinära rövarbröder från Södermalm«. Och vem behöver egentligen rim om Compton när man kan rappa om den myllrande, mångkulturella Götgatsbacken? Vem behöver gangsterposörer som Snoop när vi har smarta, välformulerade homiez som Petter? Vem behöver RZA-produktioner när »Mitt sjätte sinne« ger oss blågula, tredje klassens Portishead-beats?

Robert Blom kanske var en köttskalle men hans »Hata Lidingö« saknade i alla fall de självgoda Ernst Brunner-rhymes som Petter levererar från sin BMG-kontrakterade »undergroundnivå«.

Hela den svenska hip hop-scenen har i och för sig urartat till en breakdansande, CP-scratchande och sprayfärgsdåsig subkultur som är mer unket nostalgisk än alla åttiotalscovers tillsammans. Hur mycket grupper som Loop Troop, Ship Of Fools och Sherlock än talar om att vara originella verkar ingen intresserad av att utveckla den Yngwie Malmsteen-flinka DJ-tekniken, eller den virtuosrap som prioriterar att stoppa in så många ord som möjligt i varje takt. »Till och med de motherfuckers som låter annorlunda låter exakt likadana«, som Saul Williams säger i det här numret av POP.

Om det var rätt att jämföra Latin Kings med Ebba Grön så har svensk hip hop i och med »Mitt sjätte sinne« nått fram till Köttgrottorna- och Charta 77-stadiet. Det blir viktigare att bevara musiken än att driva den framåt. Man »håller fortet«, för att citera Petters låt med samma namn.

Själv skiljer han sig i alla fall från mängden genom att glida in i en klassiskt korkad söderromantik. Det spelar ingen roll att han sträcklyssnat på Jeru The Damaja och försöker lyfta fram lidandet i sitt liv (hårda dagar på Fryshuset och Södra Latin). Inte heller att pressreleasen försäkrar att »rivmärken från livets törnsnår misspryder hans själ. 24 år i verkligheten har satt sina spår«.

Petter och hans bröder från Söder är vanliga kisar som gör julklappsrim om sin stadsdel. Och deras föregångare heter inte KRS-One utan Stefan Sundström.

Fredrik Strage

Filed under: Album vol 2 #6, Betyg 03, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: