Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #6:2] Album: EDITH FROST – Telescopic

EDITH FROST

Telescopic

Drag City/import

Edith Frosts debutalbum »Calling Over Time« imponerade inte bara genom en räcka väldigt fina sånger utan även för att hon omgav sig med folk som David Grubbs och Jim O’Rourke från Gastr Del Sol och Sean O’Hagan från High Llamas.

Dessa herrar må vara högt respekterade i vissa kretsar, men personligen har jag rätt svårt för Gastr Del Sols jobbigt överskruvade experimentmusik och tycker att Sean O’Hagan är som bäst de få gånger när han nöjer sig med att skriva poplåtar och inte skräpar ned dem med en massa »spännande« elektroniskt jucklomucklo.

Så det imponerande var inte själva närvaron av de där musikerna utan att till och med de förstod att Frosts låtar var pärlor som behövde känslig och varsam behandling.

»Telescopic« är enligt omslaget producerad av Adam och Eva, och, tja, vill man se det så, så gäller ju det alla skivor som gjorts. Läser man det mer finstilta framgår det att Rian Murphy (Royal Trux, Palace), som var med förra gången, har varit med och rattat här också.

Och även om den Austin-bördiga sångerskan kanske släpper in någon mer fuzzad gitarr och någon småknäpp synt här och där är även detta en ömsint balanserad och ganska svåremotståndlig platta.

Frost avverkade flera countrycoverband innan hon började skriva själv, och det handlar fortfarande mest om country. Modern country med öppna sinnen, som putsar upp Patsy Cline för nittiotalets indierockpublik; en attityd liknande den hos Paula Frazer i Turnation. Men Frosts uttryck är mindre dramatiskt — nervigt på ett mer intimt sätt.

De här sångerna kan verka enkla, men de har en intressant förmåga att smyga sig på och växa ungefär som Nick Drakes låtar gör. Eller Joni Mitchells, för att plocka en annan hyfsat adekvat referens.

»Telescopic« är ännu en skön dos folkmusik från den mest udda fågeln på avigpopetiketten Drag City.

Jag skulle tro att hon behövs där.

Håkan Steen

Filed under: Album vol 2 #6, Betyg 07, Håkan Steen, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: