Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #6:2] Album: R.L. BURNSIDE – Come on In

R.L. BURNSIDE

Come on In

Fat Possum/Border

Det här är blues som rör sig genom whiskydränkta mardrömmar och kallsvettigt midnattsdelirium mot en tillställning där dansen successivt går över i ett tillstånd av trans, som när Jajoukamusikerna rockar loss i Maroccos berg. Burnside skakar på axlarna, tycker att det är den bästa skiva han någonsin haft sitt namn på och konstaterar kort att »vafan, redan Adam och Eva dansade ju till bluesen«…

Någon har släppt lös remixaren Tom Rothrock, som gjorde »Loser« med Beck och de senaste plattorna med Elliott Smith, på en räcka inspelningar med R.L. Burnsides uråldriga gitarriff och pånyttladdade textfragment ur bluestraditionen. Med monotonin och skitigt förvridna trumloopar som vapen. Alec Empire från Atari Teenage Riot är också med på ett hörn.

Och Mississippibluesen har definitivt aldrig tidigare låtit så här »out there«; med hamrande rytmer, fladdrande eko och märkliga dubeffekter. Och ett fruktansvärt elakt tryck i ljudbilden.

Det är enkla, nästan simpla, men fruktansvärt effektiva grepp Rothrock tar till. Försök till exempel stå emot den där mäktiga adrenalinruschen när han 30 sekunder in i »Let My Baby Ride«, i strid mot naturalismens alla lagar, plötsligt vrider upp volymen på gitarrerna och det brutala riffet sparkar till med full och överraskande kraft. Rock on.

Det är musik så märkligt befriad och kallsvettigt klaustrofobisk på samma gång. Fylld av hypnotisk, syntetisk kraft. Och ändå utan att någonsin tappa respekten för vare sig Burnside eller den hundraåriga bluestraditionen.

Lennart Persson

Filed under: Album vol 2 #6, Betyg 08, Lennart Persson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: