Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #6:2] Bra för att vara svenskt

För bra för att vara svenskt nr 206

1

THE BEAR QUARTET

Placard

spår, »Personality Crisis«, A West Side Fabrication

»When you can’t afford to live why shouldn’t they be dead« sjunger Mattias Alkberg i »Placard« och går till frontalangrepp mot de »kapitalistiska horor« han gått och retat upp sig på — allt understött av en makalöst vacker poplåt. Det är samma unika kombination av popmusik och politik som de brittiska socialistpopparna McCarthy var mästare på.

Först slog bob hund näven i bordet med sin »Nu är det revolution på gång« och det här är precis lika pricksäkert. Socialpolitisk pop är bäst, ingen protest.

2

DIPPER

Shaping Up

singel, Vibrafon/MNW Distribution

Dippers fyrar av första singeln inför det efterlängtade debutalbumet. Och gitarrerna surrar som en uppretad getingsvärm. Tidigare har de mest nosat i bakhasorna på brittiska new wave-pionjärer som The Fall och Wire, här gör de sin egen struliga variant av tidiga Magazine. Hur coolt som helst.

3

FLYERS

Young & Stupid

tolva, Velocity

Sveriges svar på Fatboy Slim gör en avstickare till houselabel i New York. Börjar som stojig »Daft House« och glider gradvis över i lycklig phillydisco. Absolute Boogie!

4

BO KASPERS ORKESTER

I centrum

CD, Sony

Så sakteliga börjar det gå upp för oss riktigt hur bra Bo Kaspers faktiskt är. Jazzpop i Beppe Wolgers klassiska sextiotalstradition; en ursvensk tolkning av det stora amerikanska arvet.

5

PRO-SEED

The DNA Lifquid

spår, »Second Lecture: Advanced Pro-Seedology«

Dub är decenniets mest uttjatade genre. Men stockholmska Pro-Seed får på sitt andra album luften att bli tung som innan ett åskväder. Basen mullrar i fjärran och i den här låten svamlar Kanon God, alias Aaron Phiri, så speedat om gummihandskar och stetoskop att han kunde kvalificera sig till undersköterska hos Dr. Octagon.

6

DEETAH

Oye Como Va

spår, »Deetah«, PolyGram

På Goldmines »Cartwheels and Handsprings« presenterades bandet som superhjältar med specialkrafter. Claudia »Deetah« Ogalde ansvarade för »shapeshifting«. Och på solodebuten byter hon skepnad till en latinosvensk Foxy Brown som elegant tar sig an Santanas evergreen »Oye Como Va«.

7

FINT TILLSAMMANS

Mötet med flygfolket

LP, Silence/MNW Distribution

Någonting har hänt med trion som aldrig tycktes bli mer än bob hund-plagiatörer. De har slängt av sig det oket och börjat söka egna, annorlunda musikaliska vägar med sin underfundiga och känsliga pop. Idéerna kanske inte bär alla gånger, men Fint Tillsammans har åtminstone modet att våga ta sig vatten över huvudet.

8

LASSE LINDH

Totalt

spår, »Bra«, EMI

Chevy var ett skevt och vingt och underbart band. Och deras »Te Quiero« är något av det vackraste och mest sorgsna som någonsin spelats in i en svensk skivstudio. Lasse Lindhs svenskspråkiga solodebut är i jämförelse en svårartad besvikelse. Så radioinställsam, så lagomproducerad och så relationskorrekt att all själ rinner bort. Bara »Totalt« gnistrar till; med snyggt arr och en sur, riktigt befriande gnällig text. »Jag blev allt som jag sa, vad blev ni?«. Mer sånt.

9

DIVERSE ARTISTER

Benno Presents…

singel, Benno Records

Vinylsjua utgiven av det svenska popfanzinet Benno med outhärdlig mespop av grupperna Neil Armstrong och Shermans, grumlig gitarrock från Tres Nooners och sparsmakat oväsen från de smått sensationella Pluxus. Plus i kanten för de sympatiska streckgubbar som Per Johansson ritat på omslaget.

10

HOMELAND

Blue Lines

demo

Mikael Carlsson var ett tag med i Ogden Flood, ett band som gjorde visst väsen av sig på demonivå. Nu gömmer han sig under ett nytt bandnamn och får till en fint mejslad Red House Painters-pop som kommer få Cardigans Peter Svensson att tappa hakan. För det var exakt så här Paus ville låta utan att lyckas fullt ut.

Filed under: POP vol 2 #6, , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: