Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #6:2] Bob Marley

Bob Marley

NU ÄR DET dags att skruva upp minnesplaketten.

Om vi kan hitta huset…

Någonstans på Sigurdsvägen i stockholmsförorten Alvik satt Bob Marley sommaren 1971 och skrev låtar till en film med Johnny Nash och Christina Schollin. Han bodde och jobbade i en sunkig källarvåning på en villa, huset var alltid fullt av vackra kvinnor och det var ständig fest, men Bob hatade den svenska maten och det usla vädret och längtade hem mest hela tiden. Han gav dessutom inte mycket för de svenska musiker Nash hyrt in. Det sägs däremot att han och Nash, som då redan samarbetat under ett par år, under den här tiden brukade spela tillsammans på klubbar i Gamla Stan. Filmen »Vill så gärna tro« fick en engelsk titel, »Love Is Not a Game«, men blev en total inhemsk flopp och har aldrig visats utanför landets gränser.

Men Marley skrev en och annan bra låt i den där källaren. Till exempel den bedjande kärleksballaden »Comma Comma«, som Nash året efter spelade in på sitt utmärkta album »I Can See Clearly Now«. En låt han påbörjat många år tidigare, men jobbade vidare på i Stockholm, var »Cry to Me«. Han skulle senare ge den sin fulländade tolkning på albumet »Rastaman Vibration«.

På tredje volymen i serien »The Complete Wailers«, som vi tidigare berättat om, finns en fängslande demoinspelning av just den låten. Inspelad på Sigurdsvägen, med Nash på vinglig andrastämma. Kort tid efter inspelningen försvann Marley utan förvarning från Stockholm. Han stal med sig en av Nashs gitarrer.

»Cry to Me« är bara en av många, många höjdpunkter i de nya boxarna. Volymerna två (med tre CD) och tre (med två CD) i serien är nu utgivna, men endast i Frankrike. De släpps i resten av världen under året.


Lennart Persson

Annonser

Filed under: Lennart Persson, POP vol 2 #6, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: