Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #6:2] Rockpost

Rockpost nr206

Ah hey, hey hey, Pop-redaktionen.

Jag vill bara säga tack för det senaste numret av tidningen. Jag har verkligen tappat lusten det senaste året vad gäller att ta till mig ny musik, och som en följd av detta även upptäcka gammal musik. Det finns ju inget bra att lyssna på längre! Men se, det behövdes bara en artikel och intervju med mitt absoluta favoritband genom tiderna, The Jesus And Mary Chain, för att jag skulle få tillbaka tilltron till musikens undergörande effekter. Att läsa intervjun med Jim Reid fick mig att minnas varför jag älskar och hatar musik över huvud taget. Det var »Some Candy Talking« som fick mig att verkligen börja Lyssna på musik med stort L en gång i tiden när jag var en finnig tonåring. Jag missade det föna numret och har följaktligen inte läst den omtalade ledarartikeln men nu bara måste jag ra tag i den tidningen också.

Erik Torstensson, Rågsved

SVAR: Du kan köpa tidningen direkt från oss. Använd kupongen i tidningen eller sätt in 49 kronor på postgirokonto 6002895-8.

Hej Kjell Häglund.

Var verkligen Jäje (Jay-Jay) en så dålig AD-assistent? För så dålig var väl ändå inte »Tattoo«… eller?

Hälsningar Mattias Furskog

SVAR: Som AD-assistent på POP var Jay-Jay allt det han inte är som popartist. Det vill säga helt OK.

Kjell Häglund

Dear Pop.

I really do love your magazine, but Fredrik Strage made quite a mistake in the summer issue. The book he refered to in his review of 4hero is not called »Postcards From the Dead«. Maybe it was the evil influence of Andres, I don’t know, but the book is still called »Polaroids From the Dead«. Speaking of which, would it be possible to get a review of Coupland-inspired band The Cash-registers? It would be greatly appreciated!

Radiantfower

Kula Shaker

Vart har Kula Shaker tagit vägen egentligen, ligger dom i koma månntro?

Mattias Halmstad

SVAR: Tack för ditt brev, Mattias. Killarna i bandet har turnerat hårt och ligger mycket riktigt i koma. Men snart går de in i studion för att jobba fram nytt, spännande material. Enligt förhandsrykten kommer Kula Shaker att vidareutveckla sitt indiskt färgade material och låta sig influeras av jazzig drum’n’bass och annan dansmusik. Via sitt skivbolag Sony Music hälsar sångaren Crispin Mills att de ser fram emot nästa Sverigebesök. POP kommer självklart att bevaka och kritiskt granska eventuella presskonferenser och pressreleaser.

Fredrik Strage, rockjournalist

Hej.

Bara några synpunkter på Jan Gradvalls synnerligen intetsägande »recension« av Fugazis senaste, »End Hits«. Först och främst började inte Ian McKaye sin karriär i Minor Threat, utan i de mer obskyra punkbanden Skewbald och Teen Idles, och där som basist. Dessutom var han aldrig med i Rites Of Spring, utan det var i stället Guy Picciotto och Brendan Canty (så småningom även de medlemmar i Fugazi) som skötte den biten. McKaye sjöng däremot i Embrace (det äkta Embrace, och inte nåt tattarband med långhåriga manchestermunkar från de brittiska öarna) mellan 1985 och 1986, innan Fugazi startades 1987.

»End Hits« är förresten ingen skiva som ska hamna i skymundan av Fugazis hedervärda policys, utan en hyllning till de disharmonier som bara amerikanska rockmusiker förstår att göra stor rockmusik av. Uppenbarligen har den etablerade musikjournalistkåren problem att ta åt sig detta, och jag är övertygad om att det skulle gå lättare ifall ni inte hakade upp er på all skit som britterna ger er. Då det blir som bäst finns det ingenting som kan hindra Fugazi från att bevisa hur genialitet bygger på kreativt skapande, och inte i att låna. Dc-pojkarna skulle inte ha en chans att slå sig fram i sitt tuffa klimat även om de sålde tusentals skivor till desillusionerade indiebrudar i högstadiet — de måste helt enkelt göra bra musik. Även förlorade Dc-söner som Henry Rollins skulle äta upp Jocke Berg levande.

Dick Spencer

Hej.

Jag vill ha ett reportage om Nina Simone. Jag vill, jag vill, jag vill. Snälla…

Fredrik, Finspång

SVAR: Tro oss, vi jobbar på det.

Fy fan vad orättvist!

Hur kunde det gå till… Jay-Jay är kvinnor. Jay-Jay är äss. Kjell Häglund däremot är dass och slöjdväst. Han ska ha tusen nålar, blåtutte och åttiotalsknoge. Och försök inte, jag har hört den nya.

Måns

SVAR: »Tattoo« är decenniets sämsta svenska popalbum. Dessutom har du fel i att jag »är dass och slöjdväst«, förstår inte varifrån du hämtat dina uppgifter.

Kjell Häglund

Andres Lokko!

Du är en avskyvärd hädare. Du vet ingenting om kristen styrka, eller om vad Gud uppskattar. Du är betydligt närmare Djävulen. Du har skrivit mycket elände i ditt liv, men din artikel i POP #4:2 tar priset.

Det mest vedervärdiga var raderna: »Jag är rädd för att vi kan vänta oss en hel del liveskivor under det kommande året. Fast inte med ny jamaicansk soul, utan med progressiva rockband med skickliga gitarrister. Och ingen kommer att protestera. Det är där vi befinner oss.«

Där visade du verkligen vilken musik-stalinist du är. Görs musik som Lokko inte gillar, så förbjud den. I min storsinthet kan jag acceptera att du gillar spontan musik, men jag kan inte acceptera din inställning att musik med tanke bakom ej får existera. Och sluta jämföra »OK Computer« med »Brothers in Arms«. Det visar bara hur lite du förstår om musik.

För övrigt var artikeln ett utmärkt exempel på usel journalistik. Du inleder med att beklaga dig över dagens musikscen (den progressiva rocken i synnerhet), går över till att hylla Van Morrison, varpå du beskriver hur dålig han är. Totalt osammanhängade! Försök hitta en linje i stället.

Jag har aldrig förstått varför tidningen heter POP, och varför du ständigt tjatar om sådan musik, när du så uppenbart är ointresserad av den. Du skriver ju hellre om hip hop och diverse svart dansmusik. (till exempel jamaicansk soul). Knappast vad man förknippar med pop. Lyssna i stället på Yes och Radiohead. Det är betydligt mer pop. En sak var dock bra i din artikel, nämligen bilden på Van Morrison. Den såg ut som hämtad från en progressiv »gatefold cover«. Bort från gatan, tillbaks till naturen.

Mats Hallberg, Svensk Artrock Föreningen Crimson

SVAR: Tack för ditt brev, Mats. Det öppnade verkligen mina ögon — och öron! — för att det finns så mycket spännande musik — och skickliga musiker! — där ute som förtjänar en objektiv, rättvis bedömning. Jag har snackat med journalistförbundets representant om det här och han har skickat ärendet vidare till pressombudsmannen. De ser ju direkt inte genom fingrarna när journalister som utger sig för att vara seriösa låter sina personliga åsikter färga granskande artiklar som »Låt inte dom jävlarna ta dig«. Men tack vare ditt brev uppmärksammades felet så vi kan undvika sådana misstag i framtida nummer av POP.

Andres Lokko, rockjournalist

Hej.

Att ni, med volym 2, vill göra POP lättillgänglig och mindre förmyndande är bra. Men. Folklighet uppnås inte alltid genom folklighet — likafullt slår ni mot kvällstidingarnas recensenter och hoppas att detta på något sätt skall föra musiken till ett enklare plan. Ivarsson görs exempelvis till »rättesnöre« för Sveriges myckna kritikerkår. Alltför behagligt. Underskatta inte oss läsare. Och Levys ogina utfall gällande omvändning av introvert shoegazing till fett estradposerande — är bara ett i raden av många villospår som ni valt att följa. En välmenande ambition som övergår till redaktionell pajkastning. Hur länge tror ni det dröjer innan Levy får moteld i någon av Ivarssons krönikor? Kan kanske låta icke-estetiskt och motbjudande. Men konceptet ni framlevt är folkligt på era villkor — unikt, omedelbart och utan hymlande. Koncept och koncept… beteende innan pressläggning snarare.

Refuserat material: Förmodligen är »Rockens roll« (vol. 2 #5) något som halkat av Percygängets idébord. Lokko kunde inte låta bli… skojigt.

Daniel Berglund

Filed under: hej, POP vol 2 #6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: