Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5:2] Album: THE SMASHING PUMPKINS – Ava Adore

THE SMASHING PUMPKINS

Ava Adore

Hut/Virgin

Det här är Depeche Modes bästa platta sedan »Violator«. Det här är det soundtrack man bara kunde ana i huvudet när man läste Douglas Couplands »Mikroslavar«. Det här är en lägereldsskiva för folk som i stället för en akustisk gitarr har med sig varsin Game Boy. I lågornas sken blippas det sedan långt in i den vackra sommarnatten. Det här är Smashing Pumpkins nya album och det är så jävla bra att du i morgon kommer att skämmas över att du just nu inte tror på mig.

Det handlar om elektronik och det handlar om ljud. När Smashing Pumpkins gjorde sitt förra album, den svårgenomträngliga dubbeln »Mellon Collie and the Infinite Sadness« från 1995, snubblade Billy Corgan samtidigt på det perfekta ljudet. Det fanns bara där på en enda låt, men det var å andra sidan den sorts låt som gör att man blir påmind om varför man en gång började köpa skivor.

Låten ifråga, den enorma »1979«, var den perfekta popsingeln. Precis som Laurie Andersons »O Superman« och Kate Bushs »Running Up That Hill« var det en popsingel som påminde om att en synthesizer faktiskt kan låta som ett organiskt instrument. En maskin som lever, andas — som andas djupt och nästan meditativt — och får svettpärlor på kontrollpanelen när den kommer upp i varv. En maskin från yttre rymden som skickat iväg en satellit med arkivbilder från år 1979. En satellit som sedan hamnat i omloppsbana runt Corgans planetliknande flintskalle.

Med den hypnotiska, syntetiska ljudbilden från »1979« som utgångspunkt har Billy Corgan nu gjort ett helt album. Det står Smashing Pumpkins på konvolutet men det låter snarare som hans första egna soloalbum. Här finns nämligen väldigt lite av de jambetonade utflykter i hårdrockens yttermarker (och ibland innermarker) som präglat alla Pumpkins-album, från debuten »Gish« och framåt. I stället är det en skiva dominerad av syntdominerade, sparsmakade poplåtar.

»Apples and Oranges« låter som uppföljaren till Depeche Modes »Enjoy the Silence«. Billy Corgan springer efter Dave Gahan på bergsluttningen, slår solstolen i huvudet på honom och försöker sno hans kungakrona. »Pug« låter som uppföljaren till Gary Numans »Cars«. Fast Corgan har lämnat garagedörren stängd, trots att motorn är i gång, och popmelodin får kämpa för att inte kvävas bland alla avgaser.

Det finns också ett knippe ballader på »Ava Adore« som understryker hur underskattad Billy Corgan fortfarande är som låtskrivare. Jag vet inte hur många låtar som handlar om hans mamma, som i fjol plötsligt gick bort i cancer, men det låter åtminstone som att de är präglade av den händelsen. Billy Corgan byter i dessa stunder ut maskinparken mot en stor flygel och sitter sedan hukad över tangenterna, hukad som en John Lennon.

När det om tio eller tjugo år kommer att bli dags att sammanfatta nittiotalet kommer Smashing Pumpkins garanterat att finnas med bland de viktigaste artisterna. »Siamese Dream« från 1993 är och förblir ett mästerverk. Vid sidan av »Nevermind« är det nittiotalets bästa rockalbum. Glöm inte heller att det var den stenhårda, sprakande elektriska ljudbilden på »Siamese Dream« som inspirerade Prodigy.

Egentligen hade det räckt om Smashing Pumpkins bara hade gjort albumet »Siamese Dream« och singeln »1979«, men nu har de dessutom gjort ännu ett album som understryker att de spelar i en helt egen division. »Ava Adore« låter både som något väldigt gammalt och något helt nytt. »Ava Adore« låter som ett sådant där sällsynt album du kommer att spela så många gånger att du inser att du egentligen inte behöver så många skivor.

Jan Gradvall

Filed under: Album vol 2 #5, Betyg 09, Jan Gradvall, ,

One Response

  1. Johan skriver:

    Nu har vi kommit dit där det inte längre var någon tvekan om att Jan Gradvall hade blivit helt ointressant och inte skulle kunna ta sig tillbaka igen. Jag minns det som en ganska sorglig tid då han länge hade varit min favorit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: