Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5:2] Album: 16B – Sounds From Another Room

16B

Sounds From Another Room

Eye Q/import

Den andra sidan av housemusiken, den som aldrig skulle få för sig att remixa Janet Jackson eller Paula Abdul för lite snabba stålar, lever sitt eget liv på hundratals små oberoende skivbolag världen över. Det släpps hundratals instrumentala deep house-tolvor varje vecka, de flesta av dem är fullkomligt ointressanta. De består oftast bara av ett beat som dunkar genom sovrumsväggen och svagt i bakgrunden brölar en löjlig xylofon eller ett outhärdligt fender rhodes-solo som aldrig, aldrig tar slut.

16B är ett av undantagen. 16B är bara en enda person som egentligen heter Omid Nourizadeh. Han är 24 och kommer från Putney.

De flesta skulle förstås protestera om man påstår att deras djupa house-kompositioner bara låter som enerverande fuskjazz av det slag som grannarna ovanför bara låter gå i stereon. Nourizadeh har i stället bejakat fördomarna och kallat sin debut »Sounds From Another Room«. Men jag tror att han vet att han är lite bättre, lite subtilare och en smula mer musikalisk än de flesta av sina kollegor.

Men det tar tid att upptäcka att det är så. Även om de vackra harmonierna och de små melodierna finns någonstans i botten hela tiden. På »Sounds From Another Room« finns inga direkta hits, inga låtar som får dansgolvet att jubla, inga Stora Trummor eller ens några mänskliga röster.

Ändå är det ett varmt och på något vis inbjudande album. 16B får mig att känna mig väldigt välkommen till det där andra rummet, fullt av subtilt själfylld minimalism.

Om det ska kategoriseras som deep house eller som techno spelar inte så stor roll.

»Sounds From Another Room« är egentligen melankolisk musik för hösten och den sprider en värme som åtminstone jag är ovan att hitta i elektronisk musik. Det låter precis som jag tror att en del av mina vänner — ofta efter ett sprucket förhållande — känner när de fastnat i en evig melankoli som de till slut lärt sig att trivas med och inte längre vet riktigt hur de ska klara sig utan. 16B lägger sig över lyssnaren som en elektrisk värmefilt.

Ibland är det snarlikt Carl Craigs drömska bilder från det land där house, techno, jazz och funk smälter ihop till något nytt, och har man väl tagit sig in i »Sounds From Another Room« stannar man gärna kvar ett tag.

Andres Lokko

Annonser

Filed under: Album vol 2 #5, Andres Lokko, Betyg 07, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: