Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5:2] Album: MANGU – Mangu

MANGU

Mangu

Island/PolyGram

Dominikanska republiken är något man mest stöter på när man läser om centralamerikanska VM-kval i fotboll; musikaliskt har nationen inte ens fått någon av sina merenguestjärnor att bli kända utomlands. Och det är nästan som om newyorkern Freddy »Mangu« Garcia utnyttjar detta faktum när han låter sina dominikanska rötter färga musiken i djupt personliga fällningar.

Han har inga självklara rötter att ta hänsyn till — hans farsa, som aldrig lärde sig tala engelska, samlade skivor med allt från Marvin Gaye och Gil-Scott Heron till centralamerikanska folksånger — och denna debut blandar salsa, mambo, jazz, reggae och R&B, ofta inom en och samma låt. Och Mangus rap, som pendlar blixtsnabbt mellan engelska och spanska, glider ofta över i sådana där halvmelodier som är typiska för reggaetoasters.

Efter att ha bott hela sitt liv i Bronx satsade Mangu allt på en dans- och musikkarriär i Miami, där så småningom Miami Sound Machine-legenden Joe Galdo på South Beach Studios handplockade honom för »La Playa«, som blev en stor genombrottshit 1993.

Sedan dess har Mangu hängt kvar i Galdos studio och arbetat fram detta storslagna debutalbum, så fullt av infall och storfrämmande (latinsångare som Johnny Dollar och Johnny Pacheco; reggaeartisterna Beenie Man och Calton Coffie) att det låter som ett nytt album varje gång man trycker på »repeat«-knappen.

Mangu är en rappande släkting till Nuyorican Soul, med en smittande eklektisk lust att fånga Miami, New York och Sydamerika i ett enda soligt sound.

Kjell Häglund

Annonser

Filed under: Album vol 2 #5, Betyg 07, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: