Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5:2] Album: ARTO LINDSAY – Noon Chill

ARTO LINDSAY

Noon Chill

Ryko/MNW ILR

I min Tortoise-recension i förra numret av POP beskrev jag hur den new-yorkska No Wave-rörelsen fascinerade mig i början av åttiotalet men känns olyssningsbar i dag. Rörelsens medelpunkt DNA var Arto Lindsays första band, och det fanns då inget som antydde att Lindsay skulle bli en av de mest spännande popkreatörerna i Amerika. 1981 var han en spattigt poserande punkgitarrist, varken mer eller mindre. Sedan kom visserligen många antydningar — främst hans upprepade samarbeten med Lounge Lizards, Golden Palominos, Laurie Anderson och Brian Eno.

Men det är som soloartist under nittiotalet hans musik vuxit sig stor; med album som »O Corpo« och »Mundo Civilizado«. Nya »Noon Chill« är hans tredje lyckade försök att göra en experimentell fusion av dub, hip hop och bossa.

Faktum är att Lindsay växte upp i sextiotalets Brasilien och fick bossaballader med modersmjölken. Och den musik han skapar nu, ihop med producenten Andres Levin och ett panamerikanskt musikergäng gästat av Ryuichi Sakamoto, är inte bara parallellinspelad i New York och Rio, den bryter newyorkskt cool mot brasiliansk värme; gatsmart snabbhet mot dröjande regnskogsmystik. Som ett slags släpig latinamerikansk lo fi dominerad av Nånå Vasconcelos drömska percussions; med oceaniskt djup i basen och plötsliga pilregn av drum’n’bass-rytmer.

Som alltid med Lindsay förlorar musiken ibland fokus och förfaller till introverta understatements, men även detta känns logiskt — Arto Lindsay är New Yorks och Rio De Janeiros svar på Robert Wyatt.

Kjell Häglund

Annonser

Filed under: Album vol 2 #5, Betyg 06, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: