Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5:2] Album: SEAN LENNON – Into the Sun

SEAN LENNON

Into the Sun

Grand Royal/Virgin

Sean Lennon har väldigt kända föräldrar. Hans pappa är Per Sunding från Eggstone och hans mamma är Nina Persson från The Cardigans.

Lyssna bara på titelspåret »Into the Sun«. Präglad av sin pappa Pers kärlek till vimsig pop målad med akvarellfärger och mamma Ninas samling med gamla bossanovaskivor visar unge Sean att äpplet aldrig faller långt från trädet. Hela produktionen är också en hyllning till det så kallade Tambourine-soundet.

Låter det som Beatles? Nej, men det låter faktiskt rätt likt Paul McCartneys soloalbum »Ram«. Såväl omslaget, med fina teckningar som Sean gjort själv, och den väldigt avspända ljudbilden på skivan — avspänd som en gäspning stående barfota utanför sommarstugan en tidig morgon — påminner märkligt mycket om just »Ram«, McCartneys mest okomplicerade och kanske lyckligaste ögonblick. (Kolla upp det albumet, släpptes 1971 och ligger inte på Grand Royal.)

Det mest imponerande med Sean Lennons solodebut är just att han får allt att låta så enkelt. Så lekfullt och framför allt icke-cyniskt. Han glider ledigt mellan pop, jazz och bossanova, fast mest pop. Trots att detta som sagt är hans debut, så lyckas han behålla sin egen identitet. Han sätter hela tiden sin egen tydliga prägel på låtarna oavsett vilken sorts genre han ger sig in i. Det låter helt enkelt Sean Lennon mer än något annat — och det är beröm.

Sean Lennon är pojkvän till Yuka Honda i Cibo Matto. Hon har också producerat skivan samt spelar tillsammans med Sean merparten av instrumenten. När man lyssnar på skivan framträder även bilden av de två tillsammans. Två unga entusiaster som sitter framför kontrollbordet i en studio i Los Angeles och äter japansk hämtmat. Två unga människor som är djupt förälskade både i musik och i varandra.

Det ska bli mycket intressant att se vad duon Sean Lennon och Yuka Honda kan göra i framtiden. Redan Yuka Hondas sidoprojekt Butter 08, där även Sean var med på ett hörn, var lovande och »Into the Sun« visar på ytterligare potential. Låt bara killen vara i fred från alla nostalgiska 45-åringar.

Jan Gradvall

Filed under: Album vol 2 #5, Betyg 07, Jan Gradvall, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: