Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5:2] Album: JUPITHER – It’s Planetary

JUPITHER

It’s Planetary

A West Side Fabrication/MD

Det känns på något vis skönt att det fortfarande släpps skivor med helt okända förmågor på de lite mindre skivbolagen. Den hysteri som drabbade även de stora bolagen för ett par år sedan, när alla plötsligt verkade vara ute efter ett indieband, förmodligen med förhoppningen att de skulle hitta nästa Kent, har lagt sig. Och kvalitetsnivån för debutanter har därmed höjts markant. Småbolagen ger åter ut det mesta och bästa med nya band, och vi slipper de många magplask som framför allt ett par av de multinationella bolagen stod för.

Jag hade inte ens hört talas om Skellefteå-kvartetten Jupither innan det dök upp en kassett med debutminialbumet och även om jag tycker att det oftast är lämpligare att låta ett band mogna innan de skivdebuterar saluterar jag idoga A West Side Fabrication för ännu en ny upptäckt. Jupither är med andra ord ett högst lovande popband. Men de är också ett band som fortfarande letar efter en egen identitet. Jupither låter som hundratals andra svenska indiepoprockers men det första namn jag associerar till är Speaker.

Möjligen är min bedömning i snällaste laget, för trots att Jupither gör en väldigt omedelbar och stilistiskt enkel pop där refrängerna står i centrum, är det också en typ av musik som är ganska lätt att tröttna på. Kardborrerefränger, visst, men de riskerar att nötas sönder om de körs allt för många gånger i sträck.

Det är bra att den här skivan kommer ut och att den kommer ut snabbt och på ett litet entusiastskivbolag. Och med tanke på att samtliga i Jupither är födda på åttiotalet finns det gott om hopp inför framtiden.

Terry Ericsson

Annonser

Filed under: Album vol 2 #5, Betyg 06, Terry Ericsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: