Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5:2] Album: DIAMANDA GALÁS – Malediction and Prayer

DIAMANDA GALÁS

Malediction and Prayer

Mute/MNW ILR

Det otäckaste jag sett på TV i år är direktsändningen från Huntsville-fängelset i Texas natten då mörderskan Karla Faye Tucker avrättades med en giftinjektion. När en kostymklädd man klev ut på trappan och dödförklarade henne jublade människor som parkerat utanför fängelset med varmkorv, småbarn och amerikanska flaggor.

De där gryniga CNN-bilderna bubblar upp ur minnet när jag lyssnar på Diamanda Galás, version av Phil Ochs »The Ironlady«, det första spåret på hennes elfte album »Malediction and Prayer«. Låten handlar om timmarna innan en avrättning och när Diamanda börjar kvida om den sista måltiden, prästen och vädjan till guvernören låter det som om någon håller på att spänna fast henne själv i elektriska stolen.

Lite senare på skivan sjunger hon Johnny Cashs »25 Minutes to Go«, en klassisk nedräkning till en avrättning, och originalets godmodiga Tom Dooley-ton raderas av vitt brus och förtvivlan. Döden kryper ut ur CD-spelaren och flåsar en i nacken.

Det är i de här stunderna som Diamanda förvandlas från en spöktågsattraktion åla Morticia Addams till en av världens mest omskakande sångerskor. Hon har själv kallat sin röst en inspirationskälla för hennes vänner och ett tortyrredskap för hennes fiender. Men mest känns den som en laserstråle som lokaliserar de mest värkande nervcellerna i varje sång. Och hittar en dramatik som ingen, allra minst låtskrivaren, trodde fanns där.

Kanske har ni hört hennes version av Screaming Jay Hawkins »I Put a Spell on You«, som Trent Reznor mixade in i »Natural Born Killers«-soundtracket. Där låter det inte som om hon förtrollar en vacker man, utan som om hon kastar en iransk fatwa över mänskligheten eftersom han inte vill ha henne.

En egendomlig friktion uppstår så fort hon ger sig på blues och soul. Hennes New Orleans-jazzande far matade henne med Fats Waller och Robert Johnson i vaggan, men hon har aldrig brytt sig om att försöka låta svart som andra rockartister. Hennes diafragma mosar alla föreställningar om vad som »har soul«. Visserligen finns ett eko av Janis Joplin i hennes sluddrigaste fraseringar, men hon påminner mer om en ondskefull Medusa som beamats hit från antiken. Det är ingen slump att Francis Ford Coppola använde hennes skrik för att ljudsätta sin Dracula-film.

På den här skivan tolkar hon Mahalia Jacksons »I’m Gonna Live the Life«, BB Kings »The Thrill Is Gone« och The Supremes »My World Is Empty Without You«. Allt är inspelat live, med hennes eget pianospel som enda ackompanjemang och man håller andan från första tonen till den sista.

Hon har också tonsatt dikter av Charles Baudelaire, Pier Paolo Pasolini och guerillapoeten Miguel Huezo Mixco från El Salvador. Men hon griper aldrig tag lika mycket när hon sjunger på franska, italienska och spanska. Ungefär som Tom Waits är hon bäst när hon håller sig till den sunkiga, amerikanska vardagen och inte blandar in vare sig europeisk avantgardism eller blodiga berättelser från Gamla Testamentet.

Av hennes egna låtar tycker jag bäst om »I Wake Up and I See the Face of the Devil«. Ett väsande litet stycke om att vara ensam hemma. »Yes, I think I’m feeling better. You know, I was just thinking if I could just get out of here some time and do something, you know, and stop looking at the TV and just do anything…«.

Det var den sortens känslor som i slutet av åttiotalet tvingade henne att lägga in sig på ett mentalsjukhus i hennes hemstad San Diego. Så fort hon slöt ögonen såg hon hur metalltrådar rev köttet från hennes kropp.

»Malediction and Prayer« är musik för människor som fryser i själen. Vare sig de sitter i tomma lägenheter, eller i fängelse i Florida som Aileen Wournos, kvinnan som tillägnats »The Iron Lady«. Hon avrättas i höst.

Fredrik Strage

Annonser

Filed under: Album vol 2 #5, Betyg 08, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: