Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5:2] Album: JOHN FORTÉ – Poly Sci

JOHN FORTÉ

Poly Sci

Ruffhouse/Sony

Det har blivit dags för begåvningsreserven i Refugee Camp Allstars att släppa skivor. Och John Forté, en trogen följeslagare till Wyclef, Lauryn och Pras, är för Fugees vad Shyheim eller Cappadonna är för Wu-Tang Clan. En måttligt begåvad underhuggare. Det vore roligare om den tjocke toastaren Mafia, eller trions dreadlockade live-DJ Spider, fått chansen att göra soloskivor. Men de är inte lika ivriga karriärister som John Forté, vars debutalbum skiner av en malplacerad kaxighet över att vara bästis med Wyclef.

Han växte upp i Brownsville, ett område i Brooklyn, och hoppade av college när han bekantat sig med Fugees strax efter debuten »Blunted on Reality«. Han fick vrida på lite rattar under inspelningen av »The Score« och Wyclef lät honom ta hand om andra versen i »We Trying to Stay Alive«.

Titeln »Poly Sci« syftar på att John Forté lärt sig läxor både på universitetet och nere på gatan. Men man önskar att han tagit några extrakurser i originell rapteknik. Hans röst är så tråkig att man glömmer honom varje gång gäster som Fat Joe, Wyclef, Pras och DMX kliver in i studion. I stället börjar man fantisera om Pras och Lauryns soloalbum som släpps till hösten.

Singeln »Ninety Nine« är i alla fall en skojfrisk cover av Nenas gamla hitsingel »99 Luftballoons«. Åttiotalssuckern Wyclef producerar och som vanligt suger han upp de bästa bitarna av melodin, utan en tanke på originalet, och resultatet svänger lika kompromisslöst som när Fugees väljer Ace Of Base »The Sign« som extranummer; en larvig, sönderspelad radiohit blåses upp av haitisk hip hop-magi. Och Wyclef står vid mixerbordet och vevar med armarna likt en galen häxdoktor.

Titelspåret är inte heller så dumt med skör, kristallklar sång av Jeni Fujita, som sjöng tillsammans med Celia Cruz på Wyclefs »Guantanamera«, och vemodig oboe som hackas sönder av skivnålen. Men så fort John Forté griper mikrofonen späds allt det vackra ut av hans ofokuserade babbel.

»All you gotta do is make a record«, säger han.

Det stämmer inte. Man måste fylla skivan med något också.

Fredrik Strage

Filed under: Album vol 2 #5, Betyg 04, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: