Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5:2] Album: GENE FARRIS – Planet House

GENE FARRIS

Planet House

Force Inc/import

House har kommit tillbaka till Chicago. Efter några års förfall väcktes scenen till liv av en redan legendarisk elektrisk chock i vintras, då The Tunnel öppnade portarna med Gene Farris bakom skivspelarna varje onsdag — nästan som ett tioårsjubileum av hur Frankie Knuckles och Johnny Fiasco uppfann house på klubbar som Shelter och Red Dog. För första gången på flera år kom house-DJ:s från Europa på besök igen, och i synnerhet mötet mellan Daft Punk och Gene Farris, denne två meter långe househippie som överdoserat på Prince och marijuana i sin hemstad Minneapolis, gjorde att Chicago åter kunde vibrera av nyskapande houseteorier.

Farris har spelat in ett tiotal briljanta housetolvor inte bara på Force Inc utan även på Relief och Soma, men inget så manifesterat stort som »Planet House«, ett album kraftigt Paris-påverkat men samtidigt djupt amerikanskt — Gene har bara lånat vissa tricks av Daft Punk (»Groovin’ High« är snudd på ren rip-off) men samplar till skillnad från fransmännen funk och disco från tidigt sjuttiotal i riktigt stora doser — BT Express verkar vara en särskilt kär Farris-favorit.

Gene Farris trademark är kombinationen av klassiska houseidéer (knastertorra handclaps, förvanskade elpianoljud, utdragna maskinella builds och phasereffekter där ljuden liksom glider genom tunnlar i mixerbordet) och motsvarande sjuttiotalstricks (congas, Fenderbas och Roy Ayers-vibrafoner). I regel över bara två ackord markerade av antingen ett furiöst piano eller discosamplad elgitarr. Men varje spår är en triumf i sig, en housemusikens jublande pånyttfödelse.

Kjell Häglund

Filed under: Album vol 2 #5, Betyg 08, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: