Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5:2] Album: EUPHONIC – Euphonic

EUPHONIC

Euphonic

Different Drummer/import

Det är samma gamla historia. Två nördiga britter leker med samplers, röker gräs, kollar på karatefilmer, tjackar dubvinyl hos Daddy Kool på Berwick Street, får skivkontrakt med en trip hop-etikett och inom kort sina våtaste drömmar förverkligade när de åker till Brooklyn och hänger med arga, svarta rappare.

Nick Trimm är en DJ och före detta graffitimålare som insisterat på att ljudet av pysande sprayflaskor ska inleda debutalbumet. Rob Henry är programmerare och har av någon anledning valt det intetsägande gruppnamnet Euphonic, efter att ha spelat i en orkester med ett så hårt namn som Children Of The Bong.

Jointpuffandet är inte det enda de har gemensamt med Rockers Hi-Fi, Birmingham-trion som driver skivbolaget Different Drummer. Nick och Rob har lyssnat på samma Augustus Pablo-skivor och när de låter sin polare Dr. Israel sjunga om »lions in da jungle« på »Jah Science« når de samma zon mellan rastakultur och blippig teknologi som Rockers Hi-Fi utforskat på två album. Men det låter tamt. Som om Euphonic ägnat mer tid åt bongen än ekoeffekterna.

Resten av albumet lider av samma brist på originalitet. Duon samplar astronauten. John Glenn, mixar kung fu-fighter med breakbeats och rap, blandar jazztrumpeter med vinylscratch, anlitar karaokeupplagor av Horace Andy och gör allt annat som man kan förvänta sig av en måttligt begåvad samplerduo.

»Cattleprod« är ett av få spår som i alla fall ger sken av ett eget tänkande. Gitarrerna måste ha snotts från Ry Cooders »Paris Texas«-soundtrack och trots att hip hop-beatet sitter där det ska osar det så mycket country att man får hösnuva.

Bättre än så blir det aldrig. Euphonics musik vittrar bort så fort den placeras i rökfri miljö.

Fredrik Strage

Filed under: Album vol 2 #5, Betyg 04, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: