Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5:2] Album: BILLY BRAGG & WILCO – Mermaid Avenue

BILLY BRAGG & WILCO

Mermaid Avenue

Elektra/Warner

På Woody Guthries gitarr stod det »This machine kills fascists«, ett nog så provocerande påstående i trettio- och fyrtiotalets USA. Han var trogen kommunismen, men lika mycket för att partiet var troget honom även när resten av världen inte var det. Han var en fackföreningskämpe, en agitator och sanningssägare och han skrev sina låtar utifrån perspektivet att »man kan bara skriva om det man ser«. Han såg svält och förnedring, orättvisor och ojämlikheter, men också hur människor trots allt tappert kämpade vidare.

Han ansågs vara farlig och ett hot mot demokratin, precis som Elvis några decennier senare, när det i själva verket var precis tvärtom. Artistisk frihet, politisk frihet, olika sidor av samma mynt.

Och friheten att tala med din egen röst, om vad du vill, utan att stoppas, är fortfarande ingen självklarhet. Därför är Guthries sånger och exempel fortfarande relevanta. Mer än fyrtio år efter att hans dagar som artist var över, drygt trettio år efter att han dog.

Det här är emellertid inte de stora kampsångerna, de knivskarpa observationerna från depressionens USA. Det här är vad som blev kvar i byrålådorna eller glömdes bort på botten av ryggsäcken. Häromåret hittade hans dotter Nora Lee flera hundra texter hennes far skrivit, men aldrig satt musik till. Dessa gav hon till Billy Bragg, som tillsammans med gruppen Wilco komponerade musik till dem. Inspelningarna som följde resulterade i »Mermaid Avenue«.

Som inte är en hyllning till Guthrie. Som inte ytterligare bygger på den myt om Guthrie han inte minst själv bidrog till. Det är i stället ett avspänt möte mellan Bragg, den lilla amerikanska gruppen och en samling söta, roliga och allvarliga Guthrie-texter. Det är inte märkvärdigt. Det är inte på samma vis som den tio år gamla »A Vision Shared«, där Guthrie och Leadbelly hyllades av många stora och betydelsefulla artister, en ögonöppnare. Men det är väldigt sympatiskt.

Jag har ibland svårt för Braggs allvarsamt brittiska stämma och föredrar genomgående den halva av plattan som tydligast präglas av Jeff Tweedy och hans Wilco. Här finns vacker countrymelankoli och handfast rock’n’roll-drag, men också en alldeles naturlig inkänning i texterna. Ändå är det ett av Braggs spår jag helst återvänder till, den otroligt söta bagatellen om Ingrid Bergman.

Man vet att Guthrie var fascinerad av Bergman, kanske till och med lite förälskad i henne. Han var åtminstone bländad av hennes skönhet. I boken »The Unpublished Writings of an American Folk Hero« får man veta att han ofta gick och såg hennes filmer. Han skrev lappar till sin fru med budskapet: »Am out with Ingrid. Be home soon, I hope«. Och i biljettkassorna lämnade han lappar till filmstjärnan: »Dear Ingrid. Had to go home to the wife and baby. Hope you can make it without me this time«.

Detta må vara sant, men kan också vara ett utslag av hans eget mytbyggande. Om det nu skulle ha någon betydelse.

Här får vi nu i varje fall hans naiva beundran även i en sångtext. »You’re so pretty, you make any mountain quiver, you make fire fly from the crater«. Och om hon bara en enda gång går framför hans kamera så ska han rikt belöna henne. »I will pay you more than money, not by pennies, dimes or quarters, but with many happy sons and daughters«…

Det är alltid skönt när hjältar och förebilder står nakna framför oss, lika fåniga och lika mänskliga som oss andra.

Och det vore Woody säkert den förste att erkänna.

Han hade hjärtat på rätt ställe, i alla avseenden.

Lennart Persson

Filed under: Album vol 2 #5, Betyg 06, Lennart Persson, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: