Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5:2] Album: BASSHOLES – Long Way Blues

BASSHOLES

Long Way Blues

Matador/Border

Don Howland är rockmusikens dåliga samvete, ett illavarslande omen, ett illa förtäckt hot. Och om Jon Spencer är rockmusikens själ så är Howland dess långsamt ruttnande lik.

Han drev The Gibson Brothers, där Spencer ett kort tag var medlem, länge nog för att inse att det fanns ett samband mellan Tommy Johnsons hedonistiska deltablues och James Browns sexuellt drivna primalfunk, och att det gick att göra musik som visade det.

Jag vet inte om Howland tyckte att Spencer stal hans nermonteringsplan för bluesen, eller hans röntgenbilder av Söderns ångande musik. Med efterföljande konstellationen Bassholes har han emellertid ännu konsekventare, med än mindre romantik än Spencer och utan The Cramps sentimentalitet, skurit sig ännu längre ner i rockmusikens rätt livlösa kropp. Ända ner till benen, så att musiken stapplar omkring som ett skalat, eller hänsynslöst avgnagt skelett.

Metalliska gitarrer, som aldrig någonsin tar en för örat behaglig ton, ödsligt rasslande trummor och en groteskt förvriden röst, körd genom helvetets egen kompressor, är komponenterna. Fast budskapet finns förmodligen någonstans i tomrummen mellan de nakna basgångarna och gitarrtonerna som hänger likt varningar i det avlägsna, avståndsskapande eko allting är dränkt i. Kanske är det rockmusikens osaligt vandrande vålnad som talar till oss. Och om man undantar ett meningslöst ljudkollage som inleder plattan så är det garagerock av allra mest besinningslösa, primala slag. Svårlyssnat, men inte utan alldeles egen och brutal charm.

Och sätter ni inte det här i halsen rekommenderas den samling bluestolkningar, »Blue Roots«, som Howland och kompanjonen Rich Lillash gav ut på John Faheys finsmakaretikett Revenant tidigare i år.

Lennart Persson

Annonser

Filed under: Album vol 2 #5, Betyg 07, Lennart Persson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: