Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5:2] Album: ARAB STRAP – Philophobia

ARAB STRAP

Philophobia

Chemikal Underground/House Of Kicks

Första låten på Arab Straps andra album inleds med följande textrader: »It was the biggest cock you’d ever seen, but you’ve no idea where that cock has been. You said you were careful — you never were with me. I heard you did it four times but johnnies come in packs of three.«

Om detta hade varit en hip hop-skiva hade det garanterat suttit en »explicit lyrics«-varningslapp fastklistrad på omslaget. Aidan Moffat tar i stort sett upp ett enda ämne som han dissekerar om och om igen, och det är sex. Sexistiska texter är tröttsamma och så borde det väl vara också när en likblek skotte från Falkirk sniffar runt mellan lakanen mer rakt-på-sak än någon annan. Men även om Aidan Moffat vid några tillfällen går över gränsen för vad jag vill höra, med väl måleriska och snuskigt diskbänksrealistiska beskrivningar av vad han använder sina vitala delar nedanför midjan till, så lyckas han ändå hålla balansen, förmodligen för att texterna är så extremt utlämnande och, om ni ursäktar uttrycket, nakna.

Aidan Moffat är en bitter man, på samma sätt som Will Oldham och Stuart Staples är det, och om filmaren Mike Leigh fick höra hans mustiga små noveller skulle det säkert ge honom en del nya uppslag. Det finns en underliggande ton av våld i några av Aidans texter. På exempelvis »One Day, After School« går han steget längre än sina lika svikna och bittra musikerkamrater. Han stannar inte vid raden »and that sunday was my first experience of feeling alone« som kanske Will och Stuart och Morrissey hade gjort. I Aidans texter känner man blodstanken, ibland tydligare än man skulle önska, när misslyckade förhållanden går överstyr.

I pressreleasen hävdar Aidan att »ingen sedan Joy Division har förstått hur man gör seriöst deprimerande musik. Man måste kunna skratta åt sig själv om man vill kommunicera något riktigt deprimerande.« Den där humorn finns där onekligen mellan raderna i de sexångande och sorgliga vardagsrealistiska texterna. Oftast är den tragikomisk. Som när berättaren inte lyckas få upp sin stolthet för att han är för full och för gammal.

Som tur är finns där också några lite känsligare berättelser. »New Birds«, med sin får man förmoda lätt ironiska titel, är en i förhållande till övriga texter gullig historia om hur Aidan får syn på en gammal flamma och minns hur de lärde sig komma fram till den ultimata kyssen efter flera månaders trevande.

Nu vore inte »Philophobia« det glänsande vackra album det är om det inte vore för den sofistikerat vemodiga musiken. Det är texterna som slår dig i ansiktet, men det är musiken som lindar in dig i bomull. »Philophobia« är årets motsvarighet till The Bathers »Kelvingrove Baby« från 1997. »Philophobia« betyder för övrigt »rädsla för att bli kär« och den vemodiga klangen känns igen från i första hand Tindersticks och Nick Cave & The Bad Seeds. Arab Strap låter i mångt och mycket som om Stuart Staples från Tindersticks frontar The Bad Seeds i stället för Nick Cave. Orgeln på både »Soaps« och »The Night Before the Funeral« är vintage Nick Cave & The Bad Seeds och stråkarna på ett par spår är lika stämningsladdade som hos ett Tindersticks på allra yppersta depprockarhumör. »One Day, After School« lyckas med hjälp av en rytmbox och en gitarr få till ett stillsamt och hypnotiskt beat som förstärker den laddade texten. Makalösa »Islands«, som inleds och avslutas med ett strilande regn, är det perfekta soundtracket till alla som någon gång vill kura ihop sig och frossa i självömkan, sentimentalitet och ensamhet. Lika andlöst vacker är avslutande »The First Time You’re Unfaithful«, och när sista pianoackordet långsamt klingat ut vill jag genast höra mer av Aidan Moffats släpiga pratsång i den här majestätiska inramningen.

Terry Ericsson

Annonser

Filed under: Album vol 2 #5, Betyg 08, Terry Ericsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: