Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5:2] The Motorhomes

The Motorhomes

PETUR MOGENSEN växte upp i en miljö där musik var ett naturligt och seriöst inslag i vardagstillvaron. Pappan hade en omfattande soul- och jazzsamling och hans farbror Birgit Mogensen spelade bas i det isländska bandet Kukl, tillsammans med Björk Gudmundsdottir och flera blivande medlemmar i Sugarcubes.

Petur älskar att höra sin farbror berätta historier om spelningar på småklubbar i England. Snart kan han bjussa tillbaka genom att berätta om sitt eget band The Motorhomes, en Jönköpings-kvintett som förutom Petur består av Mattias Edlund (sång), Adam Starck (gitarr), Daniel Skaar (gitarr) och Peder Claesson (trummor).

Det är framför allt Mattias besjälade stämma som lyfter bandet från indiemedelmåttornas värld. Den mest uppenbara referensen är Radiohead.

— Jag tycker att Radiohead är ett av de få band som gör sin egen grej, säger Petur. Och jag tror vi har en del gemensamt med band som Radiohead, Manic Street Preachers och möjligen även Verve i det att vi bygger lite luftslott av musiken. Om man skalar ner allting och lägger Radiohead eller Verve-låtar på en akustisk gitarr så är låtarna fantastiskt enkla egentligen. Vi bygger också stämningar runt vår musik och använder ljud på ett sätt som gör att slutresultatet blir mer än bara rak pop.

Med sina texter försöker Petur hela tiden hitta den avskalade ärlighet han hört i massa soul och även i det Richey James skrivit för Manic Street Preachers.

— Jag försöker skriva så uppriktigt som möjligt. Det är så lätt att fastna i ord. Det är bättre att säga som det är när man vill säga något i stället för att göra onödig poesi av allting.

The Motorhomes tar musiken på stort allvar. Trots ströjobb som golvläggare, skivbutiksbiträde, stå i korvbaren på IKEA och pluggande på ingenjörshögskolan är musiken numera allt.

— Det är ett steg man får ta. Om man ska syssla med det här får man helt enkelt sluta tramsa och börja ta sig själv på lite allvar. Och jag tror att de flesta kan hitta något både i våra texter och i vår musik.

Allvaret kan emellanåt vara hårt. Motorhomes har bland annat gjort en bisarr spelning på Kajplats 305 i Malmö, där en något blåögd arrangör bokat in gruppen på en lokal punkgala. När de äntrade scenen satte sig hela publiken i kafeterian.

Det har gått bättre på andra håll. Efter att ha blivit »månadens demo« i P3s program »demo« fick de fan-e-mail av Kents Markus Mustonen. De har också varit i kontakt med Henryk Lipp (Blue For Two) för eventuella inspelningar i hans Music-O-Matic-studio.


Terry Ericsson

Annonser

Filed under: POP vol 2 #5, Terry Ericsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: