Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #4:2] Album: COMPAY SEGUNDO – Lo mejor de la vida

COMPAY SEGUNDO

Lo mejor de la vida

EastWest/Warner

Francisco Repilado, även känd som Compay Segundo, var en av hjältarna från fjolårets stora kulthak Buena Vista Social Club. 90 år gammal hjälpte han till att ge den kubanska musiken en ny, ung publik. På nya »Lo mejor de la vida« häller han upp samma häxbrygd som tidigare, och med lika stor glädje och precision som tidigare. Han har ju ett långt livs musikaliska erfarenheter att hämta inspiration och kraft ifrån.

Trots sitt smeknamn — »den andre« — är det många hemma i Havanna som anser att Compay är den förste och störste, även om han gärna höll sig till andrastämman. Av den musikaliske partnern Compay Primo har det däremot inte hörts så värst mycket sedan de två spelade ihop i Los Comprades på 1940-talet. Men även Compay Segundo höll en låg profil under lång tid och försörjde sig som tobakshandlare i den kubanska huvudstaden. Men musiken släppte han aldrig.

I slutet av åttiotalet fick Compay chansen att spela i USA och har sedan dess varit en flitig handelsresande i äkta kubansk hjärta och smärta. Bland annat besökte han Faluns folkmusikfestival i fjol.

»Lo mejor de la vida« är en smakfull blandning av det mesta som bjuds på i musikväg i Havanna, åtminstone åt det latinska hållet. Överlag är tonfallet positivt och livsbejakande, som i inledande »El camison de Pepa« och den lekfulla »La ternera«. Men här finns också utrymme för kärleksfulla betraktelser, till exempel den vackra »Es mejor vivir asi«. När man hör dessa låtar förstår man varför Ry Cooder kallar honom för »giganten inom kubansk musik«.

Hemligheten bakom framgångarna? »Musiken, goda vänner, min gitarr, lite rom och min tobak«, enligt Compay själv. Lägg till kärlek och ni har nära nog hela kostcirkeln.

Micke Widell

Filed under: Album vol 2 #4, Betyg 07, Micke Widell, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: