Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #4:2] Album: ROPE – Rope Hotel

ROPE

Rope Hotel

Geist/import

Symbolen för Digital Hardcores underetikett Geist är en liten tecknad kuf med rufsigt hår. Han ligger på rygg, livlös som om han fått en kula i huvudet. Bilden illustrerar det berlinska skivbolagets attityd till den lugna, meditativa musiken på Geist; man lyssnar på den när man slagits till marken, när breakbeatsen tystnat och ersatts av en hjärnskakning från kravallpolisens batonger. Den första Geist-utgåvan var »The Geist of Alec Empire«, trippel-CD:n som visade en moloken och ambient sida av den annars så uppkäftige bolagsdirektören och Atari Teenage Riot-rockaren. Nu har turen kommit till Rope, ett instrumentalt rockband som glider runt i en gråzon någonstans mellan Tortoise basgångar, The Aphex Twins analoga bubbelbad och dånet från Autobahn. Bandet leds av Jayrope, en ung man från Berlin, som lärde känna Alec Empire i slutet av åttiotalet då acid house sköljde över staden. Hans mor är psykolog och hans far spelar kyrkorgel. Själv programmerade han dansmusik tills han bestämde sig för att maskiner var för latmaskar och började jamma med ett liveband.

På »Rope Hotel« spelar Jayrope med trumslagaren Rob Cummings, basisten Carsten Wegener och Micha Lenke som spelar kontrabas och enligt pressbiografin dessutom är kung-fu-expert och advokat.

Jayrope skickar mig ett e-mail och jämför musiken med Can, Blind Willie Johnson och Kruder & Dorfmeister. De referenserna känns alldeles för funkiga. Det här är musik för människor som slutat dansa. De som kurar ihop sig i de dåligt uppvärmda Berlin-lägenheter som David Bowie sjöng om på »Low«.

Första låtarna på skivan innehåller försiktiga dubtakter. De raderas successivt och i sista spåret »10:56« täcks allt av ett förlamande, cancersotigt avgasmoln.

Fredrik Strage

Annonser

Filed under: Album vol 2 #4, Betyg 06, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: