Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #4:2] Album: PLASTIKMAN – Consumed

PLASTIKMAN

Consumed

Mute/MNW ILR

Det är märkligt att Richie Hawtin, alias Plastikman, blivit en så vördad figur i råbarkade ravekretsar. Hans sparsmakade techno är svår, för att inte säga omöjlig, att dansa till eftersom han hellre konstruerar stela rytmskelett än dansgolvsvänliga grooves. Kanske tänder ravekidsen bara på hans tossiga skivomslag — konvolutet till debuten »Sheet One« var så likt ett ark LSD-tripper att det fick en tonåring i Texas arresterad — eller också uppskattar de att hans symbol ser ut som en kusin till Spökplumpen.

Tredje Plastikman-albumet »Consumed« ger en lika monoton känsla som att sitta bredvid en pipande hjärtslagsmätare på ett sjukhus. Sequencern upprepar samma kalla och obevekliga tema minut efter minut. Det är musik som väntar på något otäckt. »Rädsla och skräck, allt det där man tror ska hända sen… inte nu… senare«, som Bobby Gillespie beskrev Primal Screams låtar i POP #24.

Fjärde spåret bygger på ett dovt läte, lite som en ångbåtsvissla i tjock dimma. Efter sex minuter börjar ett kugghjulsgnisslande läte i bakgrunden att karva hål i lyssnaren, inte på ett smärtsamt vis utan lugnt och försiktigt så att en egendomlig tomhet plötsligt bara finns mellan tinningarna.

Richie Hawtin bor i den kanadensiska staden Windsor vid floden som rinner mellan Lake Erie och Lake St. Clair. Det ligger alldeles intill Detroit men avståndet är stort mellan Plastikmans maskiner och den varma, gungande techno som produceras av Kevin Saunderson, Derrick May och de andra i Motortown.

På »Consumed« framkallar Richie bilder av en plats som passar honom bättre. »In Side« knycker sin ödsliga puls från John Carpenters musik till »The Thing«, filmen om några forskare som slåss mot en ondskefull hybrid i Antarktis.

Fredrik Strage

Filed under: Album vol 2 #4, Betyg 06, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: