Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #4:2] Album: DIVERSE ARTISTER – Monolithic Minds 2

DIVERSE ARTISTER

Monolithic Minds 2

Monolithic

»Monolithic Minds« släpptes för ett år sedan och blev raskt den djupaste och smartaste drum’n’bass-samling som hittills producerats i Sverige. Musiken framfördes på trummaskiner fyllda av lortiga jazzskärvor och mörker. Eclectic Bob, Grand Nip och några av de andra artisterna byggde så dramatiska vindlingar genom sina låtar att det inte gjorde så mycket att de saknade den råa rytmiken hos brittiska förebilder som Grooverider och Dillinja.

Uppföljaren är en mer tillrättalagd historia. Etiketterna Primal och RUC ligger fortfarande bakom urvalet, men låtlistan kompletteras med Friend och Quant, två samplande figurer från det tossiga göteborgska bolaget Dot. Symptomatiskt nog döper Juicehead sitt bidrag till »Armchair Traveller«. Större delen av skivan är verkligen musik för bekväma fåtöljlyssnare. Första delen hade i och för sig en fåtölj även på omslaget (en möbel som Primal för övrigt skickade på promotionturné till Tyskland) men där fanns en vilja att knyta dansskorna som försvunnit sedan dess.

Flöjten och de mjuka synt-harmonierna i Grand Nips »We Are the Drems« påminner liksom många andra arrangemang om de där ambientsamlingarna man köpte för fem år sedan och knappt orkar lyssna på. Det är drum’n’bass som lyssnat för länge på Photeks överskattade »Modus Operandi«, och skulle må bra av en dos vinyl från en argare etikett som Prototype eller Digital Hardcore.

Men det finns förstås höjdpunkter. Eclectic Bobs fridfulla melodicamelodier är oemotståndliga. De hittar det allra dovaste basljudet, långt nere i Augustus Pablos matkällare, och placerar ett elakt elektrotjatter i förgrunden. Samtidigt presenterar Friend, Yoga och Spinform en assymetrisk trumprogrammering, som slår sönder sig själv och lämnar tillräckligt mycket glassplitter i fåtöljen för att man ska hoppa upp och breaka.

Fredrik Strage

Annonser

Filed under: Album vol 2 #4, Betyg 05, Fredrik Strage, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: