Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #4:2] Album: DIVERSE ARTISTER – Lyricist Lounge Vol 1

DIVERSE ARTISTER

Lyricist Lounge Vol 1

Rawkus/MNW ILR

Hösten 1991 samlade Anthony Marshall och Danny Castro, två tonåringar från Manhattan, ihop sina vänner till ett hip hop-party i en trång lägenhet på Orchard Street. Det var den första upplagan av Lyricist Lounge, klubben som sedan dess gett unga rappare chansen att visa upp sig inför en lika entusiastisk som skoningslös publik. En liten tjej som kallade sig Nefertiti plockade upp mikrofonen 1992. Fem år senare var hon mer bekant som Foxy Brown. En kanske inte så liten, men i alla fall okänd, Biggie Smalls gjorde sina första uppträdanden på klubben tillsammans med sin nyfunne vän Sean »Puffy« Combs. I takt med att populariteten ökade kunde man hyra större lokaler och anlita populära konferencierer som KRS-One, Guru och Biz Markie. Klubben blev ett centrum för nyfikna A&R-män och osnutna Brooklyn-kids med demotejper.

Den lilla etiketten Rawkus, som hittat Company Flow, Mos Def och många av sina andra artister på The Lounge, har sammanställt den här dubbel-CD:n där några av talangerna som sållats fram genom åren låter tungorna löpa. Faktum är att många av dem babblar fram orden som om det vore ett självändamål — likt heavy metal-gitarrister som brister loss i självupptagna solon, utan att bry sig om rytmen i låten. Inställningen tycks vara att en MC blir bättre ju fler ord han sprutar ur sig per sekund. Det blir inte bättre av att många av samlingens DJ:s mixar slöa, meningslösa beats som man egentligen kan rappa till i vilken takt som helst. Jag tror inte att Talib Kweli, Cipher Complet eller Big Jus från Company Flow skulle klara av ens första versen i Public Enemys »Rebel Without a Pause«. De har varken ilskan eller rytmkänslan.

Några andra invändningar är svåra att hitta mot detta festliga axplock av underjordisk hip hop. Rawkus har också inkluderat tre hitmuskedunder som vi kommer att dansa till resten av våren; »Body Rock« där Mos Def möter Q-Tip och Tash, »Be OK« där Bahamadia och Rah Digga slår ett slag för feminin mikrofonpoesi och den enorma »C.I.A.« som gäckas av spöksyntar och xylofoner från Toys R Us, medan KRS-One, The Last Emperor och Zack de la Rocha från Rage Against The Machine slänger ur sig konspirationsteorier.

Här finns också ett gäng underhållande knäppgökar. Word A’ Mouth grymtar och gläfser över Tom Waits »Night on Earth«-soundtrack och kopplar in sunkiga mikrofoner som får deras röster att spricka när de tar i från sneakersulorna. Lord Have Mercy och hans polare Khrist samplar ett lika effektivt pianokomp, plockar in ett gäng tjocka män som brölar »dhöh dhööh dhööh dööh« likt de fyrtio rövarna från »Tusen och en natt« och samplar åskmuller i den egendomliga »Holy Water«.

Men stora Lounge-pokalen går ändå till Sarah Jones och Saul Williams, två freestylande ess som har mer gemensamt med The Last Poets eller amerikanska spoken word-artister än hip hop. Sauls »Ohm« är en förvriden kosmosvision, fylld av drönande tibetanska munkkörer, där han reciterar Sun Ra-inspirerade besvärjelser om svarta hål, stjärnors födelse och Jesu återkomst.

Sarah står däremot med fötterna stadigt på jorden i »Blood«. Kompad av en jazztrummis angriper hon förtrycket av svarta, med en furiositet som skär sönder världens alla biodukar som visar »Amistad«. Hon knäar den materialistiska hip hop-kulturen, förbannar slavnamn som Jones, Smith och Hilfiger och slungar fram rader som »while our mothers are dying of cancer/we took our low self esteem into eurotrash jeans/some over prized shit from Donna Karen«.

Lilla modepriset 98.

Fredrik Strage

Annonser

Filed under: Album vol 2 #4, Betyg 07, Fredrik Strage, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: