Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #4:2] Album: THE HYBIRDS – The Hybirds

THE HYBIRDS

The Hybirds

Heavenly/BMG

Trion bestående av Richard Warren, Darren Sheldon och Louis Divito harvade under några år runt på olika mod- och scooterfester och skapade ett visst rykte om sig i den, relativt slutna, världen. När de så inte kom vidare utan stod och stampade på samma fläck förkastade de allt de åstadkommit tidigare, bytte namn och slängde bort alla gamla modanthems. I stället började sångaren Richard Warren skriva egna låtar, vilket raskt gav resultat i form av klassiskt klingande merseysidepop. Med mods- och powerpopådran intakt.

I all sin enkelhet gör The Hybirds smått genialisk popmusik. »I’m Coming Out« låter som om den vore skriven av The La’s Lee Mavers. Den står inte långt efter The La’s mästerverk »There She Goes«, med ett stråkparti som letar sig in i ljudbilden på ett förföriskt smygande sätt för att lika elegant tona ut i fas med trummor i marschtakt. »Born Yesterday« är årgångs-Graham Parker, ett lyckat möte mellan soul, pubrock och pop. »Suzy Parker« är återigen The La’s, nu med klara psykedeliska Beatles-färger i ett utsträckt stråkparti.

The Hybirds är inga sofistikerade textförfattare i klass med Paul Weller eller Elvis Costello, men texterna utstrålar ändå trovärdighet på samma sätt som musiken. På »Born Yesterday« berättar de okonstlat om hur mycket de älskar Dylan, Beatles och — Mercedez Benz; och kommer undan med det trots allt. Annars är beatig modspop den stil de behärskar bäst. Medföljande bonussingelns riffiga A-sida »Peter Take Me Down« tömmer inte dansgolvet på någon modeklubb och när de klokt nog blandar upp det mer hårdsvängande med lågmälda ballader blir det inte för enformigt, som ofta hos modsband.

En trio som spelar mods- och powerpop i The Jam- och Odd Numbers-anda borde kanske inte vara så mycket att hetsa upp sig över. Men The Hybirds gör popmusik som är enkel att ta till sig och som förmedlar mycket hjärta, och för mig räcker det en bra bit.

Terry Ericsson

Annonser

Filed under: Album vol 2 #4, Betyg 07, Terry Ericsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: