Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #4:2] Album: FUGAZI – End Hits

FUGAZI

End Hits

Dischord/Border

Ian MacKaye är den siste idealisten. Alla andra punklegender och självutnämnda rebeller har till sist gett med sig när de multinationella skivbolagen viftat med checkblocken, men aldrig Ian MacKaye. Hans nuvarande grupp Fugazi tillhör de riktigt, riktigt stora namnen på den amerikanska alternativscenen. Gång på gång har Fugazi också erbjudits saftiga förskott, men de har alltid svarat med att ge skivbranschen fingret.

Fugazi säljer de flesta av sina skivor på postorder via det egna skivbolaget. Länge höll de fast vid priset 8 dollar — att bli rik på sina fans går emot deras ideal. När Fugazi gör någon av sina beryktade konserter (de har rykte om sig som ett av världens bästa liveband) gör de det enbart på ställen där det inte serveras alkohol och där även minderåriga får komma in. Att de dessutom kräver att arrangören inte tar mer än 5 dollar för biljetterna gör utbudet av spelställen rätt begränsat.

Ian MacKaye startade som ledfigur i punkbandet Minor Threat i början av åttiotalet. Bandet tog avstånd från droger, alkohol och kött; till och med sex. Med sin tidiga låt »Straight Edge« myntade de också ett uttryck som via nittiotalets punkscen i Umeå fått stor spridning i Sverige. CD-samlingen »Complete« från 1988 innehåller allt som Minor Threat spelade in och rekommenderas till alla som i dagens musikklimat saknar kompromisslöshet och energi. När Beastie Boys är på punkhumör kan de slänga in en Minor Threat-låt på sina konserter.

Minor Threats sista inspelning blev singeln »Salad Days« från 1983. Efter ett mellanspel i Rites Of Spring (som gjorde ett album 1985) bildade Ian MacKaye gruppen Fugazi. Deras debut, »Fugazi EP« från 1987, markerade en ny era inom amerikansk gitarrmusik och har inspirerat ett otal efterföljare. Med Fugazi har Ian MacKaye och hans radarpartner Guy Picciotto spelat sig ifrån den mer stereotypa hardcorepunken och nått fram till en helt egen form av energimusik byggd på dynamik, pauseringar, melodisk bas och frenetiska trummor.

För några år sedan gav fotografen Glen E Friedman ut en fantastisk fotobok på Henry Rollins bokförlag kallad »Fuck You Heroes: Photographs 1976-91«. Friedman är en självlärd och »rätt upp och ned«-fotograf, med rötter i skateboardscenen, som enbart tar porträtt av de personer han själv respekterar. Efter att först ha följt skateboardåkare som Tony Alva gick han vidare till den amerikanska punkscenen med band som Black Flag, Germs och Dead Kennedys. Nästa våg som hade tillräckligt mycket energi och integritet för att intressera honom var hip hop; Friedman har plåtat LP-omslag till både Public Enemy och Beastie Boys. Men efter dem tappade han intresset för musikscenen och packade ned kameran.

Den person som förekommer på bild flest gånger i Glen E Friedmans fotohistoria är just Ian MacKaye. Det finns massor av bilder på Minor Threat och Fugazi. Många andra artister i boken poserar synbart på bilderna, men Ian MacKaye bara står där. Han står där som ett skinhead, ett intelligent skinhead, och ser rätt igenom den som betraktar. Själv väntar jag fortfarande på en Fugazi-skiva som berör lika mycket som Friedmans bilder, men de skivor jag har hört har samtidigt heller aldrig varit intetsägande.

»End Hits« är bandets första album sedan 1995. För den som tog del av postpunken från tidigt åttiotal går det att spåra influenser till brittiska band som Gang Of Four och The Fall, men annars är det mest frapperande hur anti skivan ter sig jämfört med dagens musikscen. Här finns ingenting som kan kallas tidsriktigt eller moderiktigt. Ian MacKaye lyssnar endast på ljudet inifrån sitt eget huvud och han fortsätter uppenbarligen att leva sitt eget liv. Fugazi ger i princip aldrig intervjuer till etablerad rockpress, men jag hittar en fanzineintervju på nätet där Ian MacKaye svarar på frågan vad han egentligen gör på sin fritid. Svar: »Reading. Playing cards with my mom.«

Jan Gradvall

Filed under: Album vol 2 #4, Betyg 07, Jan Gradvall, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: