Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #4:2] Album: CHRIS & CARLA – Swinger 500

CHRIS & CARLA

Swinger 500

Glitterhouse/MNW ILR

Chris Eckman och Carla Torgerson känner vi som förgrundsfigurer och ledare för The Walkabouts, men när andan faller på spelar de även in under namnet Chris & Carla. Duon säger visserligen att det finns en distinkt bandkänsla i Walkabouts, och att Chris & Carla är någonting annat, en mindre pretentiös och mer spontan bisyssla där de får tillfälle att prova djärvare idéer. Men med tanke på hur olika Seattle-bandets senaste skivor låtit är det lite svårt att höra vad det är som gör »Swinger 500« till ett Chris & Carla-album.

Visst noterar man att inspelningsbudgeten varit betydligt mer blygsam än på Walkabouts stråkanstruket filmiska fjolårsalster »Nighttown«, deras mest välproducerade hittills, men den här plattan går ändå mer i linje med »Nighttown« än Chris & Carlas debut »Life Full of Holes« från 1995.

Visserligen hade Walkabouts gjort det akustiskt präglade coveralbumet »Satisfied Mind« något år tidigare, men »Life Full of Holes« var ändå ett tydligt steg åt sidan. Paret Eckman/Torgerson rensade så noggrant i Walkabouts elektriskt sprakande folkrock att det nästan bara blev den innersta kärnan, de akustiska amerikanska folkmusikrötterna, kvar. Plattan är sparsmakat instrumenterad men emellanåt oerhört intensiv och innehåller några av Chris Eckmans allra bästa och mest suggestivt svärtade sånger.

Den här gången handlar det mer om sökande. Vissa låtar känns som ett lite enklare, mer hemstudiobetonat Walkabouts (på vissa spår är faktiskt hela bandet med), andra hade platsat på såväl »Nighttown« som »Devil’s Road«. Men duon provar sig också fram bland samplingar, loopar och udda keyboards. Titellåten »Swinger 500« (som för övrigt även är namnet på en orgel) hypnotiserar med ett ringande klockspel som bärande tema och den instrumentala »Bingo Catastrophe« skulle nästan kunna vara ett möjligt spår på en Portishead-platta.

Den stora styrkan ligger som vanligt i låtskrivandet. Att lyssna på Chris och Carla ger gärna känslan av att sitta vid en öppen spis på ett amerikanskt landsortshotell och höra rotlösa vagabonder berätta skrönor. Fängslande, vemodigt och lite skrämmande men varmt och tryggt på samma gång.

Men även om exempelvis »The Good News First«, »Fear« och »Blue Winter Snow« (med finfin trumpet av Oscar Williams) har precis de kvaliteter som gjort den här duon till stora namn hemma hos mig, infinner sig moment av småslö slentrian. Vissa av de djärvare formövningarna faller lite platt och några låtar känns som gammalt överblivet.

Så »Swinger 500« ska nog snarare ses som ett mellanalbum för Walkabouts än en uppföljare till »Life Full of Holes«.

Håkan Steen

Annonser

Filed under: Album vol 2 #4, Betyg 06, Håkan Steen, , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: