Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #4:2] Arab Strap

Arab Strap

GLÖM IGGY POP, Underworld och de andra artisterna på soundtracket till »Trainspotting«; Arab Straps redan klassiska första singel »The First Big Weekend« är det enda stycke musik som på allvar kan göra anspråk på att sammanfatta och spegla livet i dagens Skottland.

Bandets musik kan beskrivas som en modern version av country, givetvis helt utan steelgitarr och lägereldar. Men känslan är densamma; de stundtals lättgnolade melodierna blandas med melankoli och avgrundsdjup svartsyn. Det handlar om opålitliga kvinnor som har lämnat den sårade mannen ensam med sitt självförakt, om sena nätter i dåligt sällskap och dagen efter med outhärdlig ångest och huvudvärk.

Arab Straps musik är inte på något sätt lättlyssnad. Debutalbumet »The Week Never Starts Around Here« från 1996 är en till största delen lågmäld och svårgenomtränglig samling låtar. Nya plattan »Philophobia« (vilket betyder »rädsla för att bli kär«) lovar mer av samma sak.

— Ja, den lär väl knappast pigga upp någon, skrattar sångaren Aidan Moffatts, som faktiskt är en riktigt glad kille.

— Jag gillar inte glad musik. Det första jag blev riktigt förtjust i var Tom Waits, det kanske förklarar en del.

Medan båda albumen för tankarna till ett band som Joy Division känns den senaste singeln, en dubbel A-sida med låtarna »Here We Go« och »Trippy«, snarare besläktad med dansmusik. Arab Strap har på senaste tiden också ägnat sig åt att göra remixar åt andra artister. Bland annat har de gjort en lysande omarbetning av David Holmes »Don’t Die Just Yet«, med Aidans typiska pratsång.

— Jag kan ju egentligen inte sjunga och när jag inte orkar hitta på rim är det bra att ta till pratandet. Van Morrison har gjort en låt med pratsång som är förfärlig, men oftast låter det kanon när man pratar över musik.


Jenny Bergqvist

Annonser

Filed under: Jenny Bergqvist, POP vol 2 #4, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: